Meclis, MESA'ya rest çekti

Güncelleme Tarihi:

Meclis, MESAya rest çekti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Vekili Uluç Gürkan, yeni Genel Kurul salonu için 12.5 milyon dolar maliyet belirlendiğini, bunun üstündeki bir rakamı Meclis yönetiminin kabullenemeyeceğini söyledi. Yapılan iş kapsamında, genel kurul salonunun gerçek maliyetinin tespit edildiğini belirten Gürkan, buna Emlakkonut'un yüzde 10'luk payı ile KDV'nin eklenmesi gerektiğini, bu durumda da maliyetin yapımcı firmanın kârı dahil 15 milyon doları bulduğunu bildirdi. Hazine Müsteşarlığı yoluyla, salon maliyetinin tespiti için dava açılması çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Gürkan, ‘‘Emlak Konut'un raporu, Meclis araştırma komisyonunun çalışmaları ve keşif özeti, yargıya verilecek delillerdir. Meclis, maliyeti 6 milyon dolar olan bir işe 22 milyon dolar ödeyemez. MESA bunu gönüllü yapmazsa, mahkemeye gitmek kaçınılmaz olur. Mahkeme aksine bir karar vermedikçe, 12.5 milyon doların üstünde bir para ödemenin sorumluluğunu Meclis üstlenemez.’’

Yeni fiyatlandırmaya göre inşaattaki proje maliyeti şöyle:

13 milyon 371 bin 852 dolar istenen dekorasyon işleri, Ural'a göre sadece 3 milyon 855 bin 508 dolar.

2 milyon 900 bin dolara yapılan mekanik işler, 904 bin dolar.

3 milyon 900 bin dolara yapılan söküm işi için para ödemeye gerek yok. Bu değerli malzeme ya parasız ya da az bir işçilik parasıyla sökülebilir.

818 bin dolara yapılan elektrik işleri aslında 233 bin dolar.

2 milyon 900 bin dolara yapılan kalorifer ve sıhhi tesisat işlerinin gerçek fiyatı ise sadece 904 bin dolar.

HUKUKİ DURUM LEHİMİZE

Komisyon'un CHP'li üyesi Yüksek Mühendis Ahmet Küçük, Meclis ile Mesa-Nurol arasında bu yeni fiyatlandırmaya göre bir uzlaşma olmaması durumunda hukuken Meclis'in avantajlı durumda bulunduğunu söyledi. Küçük, ‘‘Bu iş sonunda 16-17 milyon dolara bağlanır ve Meclis'in milyonlarca doları kurtarılır’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!