Meclis'te komisyon kavgayla başladı

Güncelleme Tarihi:

Mecliste komisyon kavgayla başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 11:30

Milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin anayasa değişikliği görüşmelerinin ilk toplantısı kavga ile başladı. HDP salonun küçük olması nedeniyle gazetecilerin dışarı çıkartılmak istenmesine karşı tepki gösterdi. Komisyon başkanından salonun değiştirilmesini istedi. Bu talebe AK Partili vekiller karşı çıkınca gerilim oldu. Dakikalarca süren tartışmaların ardından gazeteciler salonun dışına çıkarıldı. Ardından komisyon toplantısı başladı. Görüşmelerde, HDP’den komisyon üyesi vekiller, teklifin anayasaya aykırı olduğunu kaydetti. CHP’li üye Bülent Tezcan ise “AKP teklifi korkunçtur, Anayasa’ya, insan haklarına aykırıdır. Ama ‘Evet’ diyeceğim. ‘Hayır dedi’ dedirtmem” cevabını verdi.

Haberin Devamı

TBMM Anayasa Komisyonu, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere toplandı. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan komisyon, AK Parti'li 316 milletvekilinin imzasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele alıyor.



Haberin Devamı

AK Parti ve HDP'li milletvekillerinin çoğunlukta olduğu komisyon toplantı salonunda bazı milletvekilleri ayakta kaldı. Bunun üzerine HDP Milletvekilleri toplantının daha geniş bir salonda yapılması ve kameramanların da toplantıyı sonuna kadar izlemesi için usul tartışması başlatılmasını istedi. Bazı milletvekilleri de toplantının Genel Kurul Salonunda yapılmasını önerdi.

Bu sırada AK Parti ve HDP milletvekillerinin sözlü olarak birbirlerine sataştığı duyuldu. HDP'li Garo Paylan ile bazı HDP'li kadın milletvekilleri ve AK Partili Milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Kameramanların dışarı çıkarılmasının istenmesi üzerine tartışmanın şiddeti arttı. Kameramanların dışarı çıkarılmasının ardından usul tartışması devam etti. HDP'li Sırrı Süreyya Önder, basının izlemediği, danışmanların katılmadığı tek komisyon toplantısı olmadığını söyledi. Bunun üzerine Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, daha önce danışmanların toplantıya alınmayacağının söylendiğini anımsattı. Sırrı Süreyya Önder ise "Burada Zenon paradoksu yaşanıyor. 100 oturma yeri varsa 120 milletvekili ayakta. Oturan danışman var mı, yok. Metrobüs gibi ayaktayız" dedi.

Haberin Devamı

BAKAN BEKİR BOZDAĞ BİLGİ VERDİ

Toplantıda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Komisyonu'nda Anayasa'nın 83. maddesine ek madde konularak dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

Dokunulmazlık konusunun 1982 Anayasası'nın 83. maddesinde düzenlendiğini belirten Bozdağ, “Gerek yasama sorumsuzluğunun gerek yasama dokunulmazlığının anayasal dayanağını oluşturmaktadır. Kürsü dokunulmazlığı veya mutlak dokunulmazlık dediğimiz esasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, Meclis sürecindeki sözlerinden, Meclis'te ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanınca Divan'ın teklifi üzerine başka bir karara almadıkça bunları Meclis dışı tekrarlama ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bozdağ şunları kaydetti: “Bizim incelediğimizde bu teklif milletvekillerimizin suçluluğu veya suçsuzluğu hakkında iddiada bulunan bir teklif değil. Milletvekillerinin yargılamaları ile ilgili önündeki anayasaya eklenen bir madde ile yargılanmalarına izin veren teklif olarak görüyoruz. İlgili soruşturmayı elbette ilgili Cumhuriyet Savcılıkları yürütecek. Eğer davaya dönüşürse mahkemeler karar verecektir. Bizim bu açıdan baktığımızda anayasa değiştirme yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin anayasaya geçici madde eklemesi anayasaya aykırılık oluşturmadığını kanaatindeyiz. Eklenen maddede anayasa hükmüdür. Anayasa hükümleri arasında bir hiyerarşi söz konusu değildir.”

Haberin Devamı

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti 46, CHP 179, HDP 354, MHP 17 ve bağımsız 5 olmak üzere toplam 600 fezleke dosyasının ellerine ulaştığını belirterek, 27 AK Parti, 51 CHP, 49 HDP, 7 MHP ve 1 bağımsız olmak üzere toplam 135 milletvekili hakkında fezleke olduğunu belirtti.

CHP'Lİ TEZCAN: TEKLİF KORKUNÇ AMA 'EVET' DİYECEĞİM

Sabah saatlerinde gazetecilerin ve milletvekillerinin salondan çıkarılmak istenmesi nedeniyle kavga ve arbedeyle başlayan komisyon görüşmeleri devam ediyor. Gazetecilerin çıkarılmasının ardından bazı HDP’li vekiller, sosyal medya ve Periscope üzerinden yayın gerçekleştiriyor.

Görüşmelerde, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla hedef haline gelecek HDP’den komisyon üyesi vekiller, teklifin anayasaya aykırı olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Komisyon üyesi Mithat Sancar, “Öneri Anayasaya aykırıdır, komisyon öncelikle bunu tartışmalı ve öneriyi müzakere etmeden iade etmelidir. Bu HDP’ye karşı Anayasa değişikliğidir. Başkanlık darbesinin ikinci aşamasıdır. Meclisi muhalefetten arındırma hamlesidirAKP’nin hedefi darbe. Hedefi ihtiyacı belli. Peki CHP’nin hedefi ne, neden evet diyecek. Halk vicdanına hesap vermelisiniz” diye konuştu.

Komisyonun CHP’li üyeleri, AKP’nin yasa değişikliğini birçok gerekçeyle eleştirip ardından yine de evet oyu vereceklerini kaydetti. HDP Muş milletvekili Ahmet Yıldırım, bu duruma, “50 tane hayır oyu gerekçesi saydınız, bir tane evet gerekçesi söyleyin” diyerek tepki gösterdi.

Komisyonun CHP’li üyesi parti genel başkan yardımcısı Bülent Tezcan, “AKP teklifi korkunçtur, Anayasa’ya, insan haklarına aykırıdır. Ama ‘Evet’ diyeceğim. ‘Hayır dedi’ dedirtmem” cevabını verdi.

Komisyon görüşmelerine 17:00’e kadar ara verildi.

FOTOĞRAFLAR: RIZA ÖZEL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!