Meclis Başkanı Çiçek: Pavey pantolonla gelebilir

Güncelleme Tarihi:

Meclis Başkanı Çiçek: Pavey pantolonla gelebilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2013 15:37

AK Partili milletvekillerinin Meclis'e türbanlı gelişinden sonra gözler pantolon yasağına çevrildi. Bu konudaki tartışmalara son noktayı TBMM Başkanı Cemil Çiçek koydu. Çiçek "Şafak Pavey açısından sorun yok. İç tüzüğün özünde uzlaşma vardır."

Haberin Devamı

Meclis Başkanı Cemil Çiçek gösterdikleri demokratik tavır için parti genel başkanlarına, grup yöneticilere ve vekillere teşekkür etti. Bugünkü olayın Türkiye'de demokrasinin hangi noktaya geldiğini gösterdiğini belirten Çiçek şöyle konuştu:

"TBMM tarihi kişiliğine yakışan bir müzakere gerçekleştirdi. Bu yaklaşım ve olgunluğu diğer başka kurumlarda da gösterirse çözemeyeceğimiz hiç bir sorun yoktur."

Başörtüsü sorunun Türkiye'nin 25-30 yıldır gündeminde öncelikli olarak yer aldığını anımsatan Çiçek "Keşke bu olgunluğu çok daha önce gösterebilseydik." dedi.

Çiçek gazetecilerin 28 Şubat ve Merve Kavakçı olaylarını anımsatmasına ise tepki gösterdi. " Doğrusuyla yanlışıyla olan olmuştur. Bunu akademisyenler, araştırmacılar araştırır. Önemli bir buluşmayı siyasi gerginliklere kapı aralama noktasına taşımayın."

Haberin Devamı

Gazetecilerin vekillerin başörtülü gelmesiyle ilgili haberleri veriş şeklini de eleştiren Çiçek "Üç beş gündür bir derbi maç olacakmış havasında verdiniz. Daha sorumlu davranmanız gereken bu günlerde konuyu başka boyutlara taşımayalım. Millet gereksiz tartışmalardan bıktı. Milleti daha fazla yormayalım."

PANTOLONLA GELİNEBİLİR

Cemil Çiçek gazetecilerin CHP milletvekili Şafak Pavey'in pantolonla genel kurula gelip gelemeyeceği sorusuna "Göreve ilk geldiğinde Grup Başkanvekillerine bu konuda anlayış göstereceğimi, bir gün pantolon giyinmesinde sakınca olmayacağını söylemiştim. Pavey açısından sorun yok. İç Tüzüğün özünde uzlaşma vardır. Örneğin bugün Meclis Başkanvekillerinin kıyafetleri de tüzüğe uygun değil, ama çok da güzel bir kıyafetti. Bugünkü atmosfer öncekilerden çok farklı. Dün kabul etmediğimizi bugün anlayışla karşılayabilirsiniz."

Meclis Başkanı Çiçek: Pavey pantolonla gelebilir

İŞTE TÜRBANLI VEKİLLERİN MECLİS'E GELMESİYLE İLGİLİ YORUMLAR:

İÇİŞLERİ BAKANI MUAMMER GÜLER: Bunu siyasi sembol olarak göstermeye çalışanların artık bunun inançla ilgili bir konu olduğunu anlamalarından memnunum. Ama şunu da söylemek istiyorum. Bunun çözüm sürecinin getirdiği uzlaşma ve normalleşme iklimiyle çok yakından ilgisi olduğuna da inanıyorum.

Haberin Devamı

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI FATMA ŞAHİN: Daha önce Meclis'in sorun olduğu bir konuda şimdi Meclis çözüm oldu. Bugün Meclis'in kendi çıkardığı yasaları uygulayabildiği bir gün oldu. Benim sorumluluk alanım açısından da çok önemli bir gün. Çünkü uluslararası kriterlerde kadının siyasete katılımı konusu bizi aşağıya çeken bir unsur. Önümüzde kalkınma yönünde bir engeldi. Siyasi katılımda oranı yüzde 4'ten yüzde 14'e çıkardık ama bunu daha da arttırmalıyız. Elimizdeki insan kaynağını kullanırken şekilcilikten kurtulup liyakata uygun şekilde bu kaynağı kullanmanın önünü açmalıyız. Ben çok heyecanlandım. Çünkü şekilcilikten kurtulduğumuz bir gün oldu.

Haberin Devamı

(CHP'nin AK Parti bu konuyu seçim öncesi siyaseten kullanıyorlar eleştirilerine karşı) 10 yıldan beri bunun üzerinde çok büyük mücadele verdik. İş parti kapatma aşamasına kadar geldi. Bunu söyleyenler çok büyük haksızlıklar yapıyorlar.

Başörtülü vekillerin TBMM'de görev yapması Türkiye'nin demokrasiyi içselleştirdiğini ve derinleştirdiğini gösterir.

Etek ve pantalon tartışmaları bir kenara bırkaıp tep tipcilikten çıkmamız gerekir.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI HAYATİ YAZICI: Bugün Meclis Türkiye'nin çok önemli bir sorununu büyük bir olgunlukla çözümledi. Türkiye rahatladı herkese teşekkür ediyorum.
(CHP Milletvekili Şafak Pavey'in AK Partili milletvekillerine yönelik 'eşlerinizi yanınızda göremiyoruz, buralara getirmiyorsunuz' eleştirilerinin anımsatılması üzerine) Böyle bir günde bu tür konulara girmeyelim. Ayrıca ben Pavey'in bazı iğnelemeleri dışında konuşmasını çok kaliteli buldum, çok beğendim.

Haberin Devamı

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI NİHAT ERGÜN: Bugün Türkiye’de keyfilik döneminin sona erdiği, hukukilik döneminin başladığı bir gündür. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü, milletvekillerinin başörtüsüyle parlamentoda görev yapmalarına engel değildir. Merhum Ecevit’in Merve Kavakçı olayında okumuş olduğu metin bugüne kadar Anayasa’nın ve İçtüzük‘ün yerine geçmiştir. Adeta bir Anayasa gibi ve İçtüzük gibi uygulandı ve keyfiliğin bugüne kadar sürdüğü bir atmosfer oluştu. Bugün bu metin iptal ediliyor ve bunun yerine gerçekten Anayasa gerçekten İçtüzük hükümleri geçerli oluyor. Bugün Türkiye’de Anayasa’nın ve İçtüzüğün uygulandığı, onun geçerli olduğu, keyfilik yerine hukukiliğin başladığı bir dönemdir.
10 gün önce yayımlanan yönetmelik de Anayasa’ya dönüşün bir göstergesidir. Aslında daha önceki Devlet Memurlarıyla ilgili yönetmelik de Anayasa’ya son derece aykırı bir yönetmeliktir. Anayasa’nın 70. Maddesi çok açıktır. Her vatandaş kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Aynen böyle söylüyor Anayasa. Her Türk vatandaşı kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Kamu hizmetlerine alınmada hizmetin gerektirdiği şartlar dışında hiçbir ayrım gözetilemez. Bu kadar net Anayasa. Hizmetin gerektirdiği şartlar dışında hiçbir şart aranmıyor. Siz ne alacaksınız kamuya? Doktor mu? Sadece doktor mu değil mi ona bakabilirsiniz, mühendis mi değil mi, öğretmen mi değil mi ona bakabilirsiniz. Bunun dışında hiçbir ayrımcılık gözetemezsiniz. Ama maalesef yönetmeliklerle Anayasalar aşılmış Türkiye’de. Yönetmelikler Anayasa’nın yerine geçmiş. Keyfi uygulamalar Anayasa’nın yerine geçmiş. Onun için ilk defa Türkiye yıllar sonra bir Anayasal düzen olduğunu hatırlamış oldu.

Haberin Devamı

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MUSTAFA ELİTAŞ: Kadın vekillerin pantolon giymesi bir sorun yaratmayacağını İçtüzük Komisyonu'nda dile getirdik. İçtüzük tayyör giyilmesini öngörüyor. Gerekçede değişiklik yaparak tayyörün tanımını iki parçalı etek veya pantolon ile ceketten oluşan giysi diye tanımlarsak bu sorun çözülmüş olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!