Meclis Başkan Şahin'den Genç'e: Adam kafayı çekmiş

Güncelleme Tarihi:

Meclis Başkan Şahinden Gençe: Adam kafayı çekmiş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 22:15

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. turunda, 5. maddenin görüşmelerine başlanmadan önce Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç arasında usul tartışması yaşandı. Genç’i yerine geçmesi konusunda uyaran Şahin, sıradaki konuşmacıya söz veriyor. Konuşmacının kürsüye çıkmasının ardından kendi Şahin’in mikrofonundan, “Yaa adam kafayı çekmiş…” sözleri duyuluyor ve ses kesiliyor. Görevliler durumu fark etmiş olacak ki, daha cümle tamamlanmadan mikrofon kapatıldı.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin 5. maddesi üzerindeki görüşmelere başlanacağı sırada, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç arasında usul tartışması yaşandı.

Kamer Genç’in milletvekillerinin maddeler üzerinde değişiklik yapılması öneren gensoruların tamamının işleme alınmasını isterken, Şahin, içtüzükte böyle bir hükmün yer almadığını söyledi. Kamer Genç, bunun üzerine “Daha dün geldin, sen içtüzüğü ne bilirsin” sözleri tartışma yarattı. Mehmet Ali Şahin, Genç’e Meclis Başkanı'yla böyle konuşamayacağını belirtirken, yerine oturması konusunda uyardı. Tartışmanın sürmesi üzerine AKP Adıyaman Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Hüsrev Kutlu, Kamer Genç’in yanına gitti. Kutlu ile Genç bir süre tartıştı. Mehmet Ali Şahin, Genç’i davranışlarının normal olmadığını belirterek, yerine oturması konusunda uyardı. Daha sonra Kamer Genç’in yerine oturmasıyla görüşmeye devam edildi. Ancak konuşmak için kürsüye çıkan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici’nin konuşmasına başlarken, mikrofona Şahin’in ilginç bir konuşması yansıdı. Ekici’nin mikrofonunun sesini açması konusunda görevlileri uyaran Şahin, kendi mikrofonunun kapalı olduğunu düşündüğü bir anda, “Yaa adam kafayı çekmiş…” sözü duyuluyor. Şahin'in cümlesi tamamlanmadan hata fark edilerek mikrofon kapatılıyor.

Haberin Devamı

OYLAMA DEVAM EDİYOR

 2. TUR GÖRÜŞMELERİNDEN KARELER

Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 332  kabul, 75 ret oyu kullanıldı; 1 milletvekili de çekimser kaldı.

Teklifin, Anayasanın 10. maddesinde değişiklik yapan 1. maddesine göre,  kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak tedbirler, Anayasanın eşitlik ilkesine  aykırı olarak yorumlanamayacak. Çocuklar, yaşlılar ve özürlülerle, harp ve vazife  şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gaziler için alınacak tedbirler  eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacak.

Birinci turda, bu maddenin gizli oylamasına 407 milletvekili katılmış;  oylamada 336 kabul, 70 ret oyu kullanılmış ve 1 oy da geçersiz sayılmıştı.

Haberin Devamı

OYLAMADAN NOTLAR

Gizli oylamaya CHP, BDP ve DSP'li milletvekilleri ilk turda olduğu gibi  katılmadı. BDP milletvekilleri oylama sırasında Genel Kurul dışına çıktı.
Oylama sırasında bazı milletvekilleri oy pusula ve zarflarının  dağıtıldığı Bakanlar Kurulu ve Komisyon sıralarının arkasında gruplaştı. TBMM  Başkanı Mehmet Ali Şahin, bu milletvekillerinden yerlerine oturmalarını istedi,  idare amirlerini göreve çağırdı.

TBMM İdare Amiri ve CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, oylama  boyunca Bakanlar Kurulu sıralarından pusula ve zarf dağıtan katip üyeler ve  görevlilerin arkasında ayakta durdu.

Bazı milletvekillerinin ise BDP sıralarına oturarak, komisyon  sıralarından pusula ve zarf dağıtan katip ve görevlilerinin işlemlerini  gözlemledikleri görüldü.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin bu milletvekillerinden  CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın cep telefonuyla fotoğraf çektiğini  belirtmesi üzerine, TBMM Başkanı Şahin, 'Ben de gözlemliyorum. Belki hatıra olsun  diye çekiyordur” dedi.

Oylama sırasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile MHP Genel Başkanı  Devlet Bahçeli de Genel Kurulda bulundu. Bahçeli, oyunu kullandıktan sonra Genel  Kurul salonundan çıkarken, Baykal, milletvekilleri ile sohbet etti. Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan ise sırasının gelmesine kısa süre kala Genel Kurula geldi,  oyunu kullandıktan sonra ise ayrıldı.

İlk turda oylamalara katılmayan DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz  da oy kullandı.

Katip üyeler oylama için milletvekillerinin adlarını ilk turda olduğundan  daha uzun aralıklarla anons etti.

Haberin Devamı

2. MADDEYE 334 KABUL

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2.  turunda, teklifin 2. maddesi 72 ret oyuna karşı 334 oyla kabul edildi.

Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 334  kabul, 72 ret oyu kullanıldı; 2 milletvekili de çekimser kaldı.

Bu düzenlemeyle, Anayasanın “Özel Hayatın Gizliliği” başlıklı 20.  maddesine, “Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme  hakkına sahiptir. Bu hak, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında  bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep  etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar.  Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla  işlenebilir” hükmü ekleniyor.
Birinci turda, 2. maddenin gizli oylamasına 405 milletvekili katılmış;  oylamada 337 kabul, 68 ret oyu kullanılmıştı.

Haberin Devamı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE 3. MADDE

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 3. maddesi 71 ret oyuna karşı 335 oyla kabul edildi.

Genel Kurulda gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 71 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı. Madde, Anayasanın “Seyahat Hürriyeti” başlıklı 23. maddesinde değişiklik içeriyor. Buna göre, “vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilecek.”

Birinci turda, 3. maddenin gizli oylamasına 408 milletvekili katılmış; oylamada 337 kabul, 71 ret oyu kullanılmıştı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gizli oylama sonuçlarının açıklanmasından sonra birleşime 40 dakika ara verdi.

Haberin Devamı

 4. MADDE DE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 4. maddesi 69 ret oyuna karşı 338 oyla kabul edildi.

Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 69 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı.

Teklifin 4. maddesiyle, Anayasanın “Ailenin Korunması” başlıklı 41. maddesinde değişiklik yapıyor. Başlığı, “Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları” şeklinde değiştirilen maddeye çocukların korunması konusunda hüküm ekleniyor. Maddeye eklenen hüküm şöyle:

“Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara karşı, çocukları koruyucu tedbirleri alır.”

Birinci turda, 4. maddenin gizli oylamasına 408 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 69 ret oyu kullanılmış; 2 milletvekili çekimser kalmış ve 1 oy da geçersiz sayılmıştı.

Öte yandan, kız kardeşinin cenaze töreni için İstanbul'a giden ve ilk üç maddenin oylamasında bulunamayan AK Parti İstanbul Milletvekili Hamza Yerlikaya 4. maddenin oylamasına katıldı. Yerlikaya'ya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve milletvekilleri taziyede bulundu. Başbakan Erdoğan'ın yanına oturarak bir süre konuştuğu Yerlikaya'nın sık sık mendille gözyaşlarını sildiği gözlendi.

5. MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 5. maddesi 70 ret  oyuna karşı 335 oyla kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!