MEB de türbanı yasakladı

Güncelleme Tarihi:

MEB de türbanı yasakladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

YÖK'ün ÖSS'de türban yasağını uygulamaya koymasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı da merkezi sistem sınavları için türban yasağı getirdi.

Öğrenciler, OÖSYS ve devlet parasız yatılılık gibi merkezi sistem sınavlarına, okul kıyafetleri ile katılacak. Sınavlarda görevlendirilen öğretmenler de kılık kıyafetlerine uygun olarak sınavlara gelecek.

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, "Merkezi Sistem Sınavları" başlıklı bir genelge yayınlayarak, il milli eğitim müdürlükleri ve okul yönetimlerini, sınavlarda dikkat edilecek esaslar konusunda uyardı. Bostancıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Sınav Uygulama Planı kapsamında 2001 yılında Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı(OÖSYS), Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı, Açık Öğretim Lisesi 1. ve 2'nci Dönem Sınavları, Açık İlköğretim Okulu 1. ve 2'nci Dönem Sınavları ile Açık İlköğretim Okulu Bütünleme Sınavı yapılacak.

Türban yasak

Bakanlık, yeni aldığı bir kararla merkezi sistem sınavlarında öğretmen ve öğrenciler için türban yasağı getirirken, genelgede, "Tüm sınav görevlilerinin, yürürlükteki mevzuata uygun kılık kıyafet ile görevlerine gelmeleri, ayrıca ilköğretim ve ortaöğretim seviyesinde yapılan sınavlara katılan öğrencilerin, okul kıyafetleri ile sınava girmeleri sağlanacaktır" hükmünü koydu.

Fen ve anadolu liselerine yerleştirmeler için düzenlenen ÖSYS sınavına katılacak ilköğretim 8'inci sınıf öğrencileri ile DPY ve Bursluluk Sınavı'na katılacak ilköğretim öğrencileri okul önlükleri, lise ara sınıflar için düzenlenecek DPY ve Bursluluk Sınavı'na katılacak öğrenciler ise kravatlı, ceket-pantolonlu olarak gelecek.



Açıköğretim sınavlarında da türban yasağı geçerli olacak. Sınavlarda görevendirilen öğretmenler ise sınava, kılık kıyafet kurallarına uygun giyinerek gelecek.

Fotokopi başvurular geçersiz

Genelgeye göre, sınavlarda dikkat edilecek kurallardan bazıları şöyle:

- Her öğrenciye başvuru formu ve bir sınav kılavuzu verilecek. Kılavuzların dağıtımında okullardaki öğrenci sayısı dikkate alınacak ve başvuru formlarının yetmediği durumlarda, aynı ilçedeki diğer okullardan temin edilecek.

- Fotokopi ile çoğaltılan veya başka bir ilçeye ait başvuru formları kesinlikle kabul edilmeyecek ve başvurular geçersiz sayılacak.

- DPY ve Bursluluk Sınavı'na girecek öğrencilerden Aile Geçim Durumunu Gösterir Belge istenecek.

- Merkezi sistem sınavları ile ÖSYM'nin düzenlediği sınavların gerçekleştirileceği günlerde başka bir sınav organizasyonu yapılmayacak.

Okullara kılavuz payı

Bakanlık, kılavuz gelirlerinden okullara pay dağıtacak. Başvuru formu ve kılavuz için her öğrenciden alınan 750 bin liranın, 200 bin lirası başvuru yapan okul müdürlüğüne, 200 bin lirası ilçe milli eğitim müdürlüğüne, 350 bin lirası da il milli eğitim müdürlüklerine kalacak. Elde edilen gelirler, oluşturulacak komisyonlarca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde personel, akaryakıt, kırtasiye, sınavlarla ilgili her türlü hizmet alımı için kullanılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!