'MB'ye müdahalemiz söz konusu olmaz'

Güncelleme Tarihi:

MBye müdahalemiz söz konusu olmaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 12:18

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankasının özerk bir kuruluş olduğunu belirterek, “Aramızda müzakerelerimiz, istişarelerimiz olur ama bizim onlara müdahalemiz söz konusu olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, inşaatı devam eden Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve yetkililerden merkez hakkında bilgi alan Erdoğan, incelemelerinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Hükümet ile Merkez Bankası arasında banka politikaları konusunda görüş ayrılığı mı söz konusu?” sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:
“Hükümetle Merkez Bankası arasındaki konularda, bildiğiniz gibi ilgili bakan arkadaşlarımızla direkt olarak irtibat halinde değerlendirmeler yapılır. Düşünce farklılığı olabilir ama sonuçta ortaya bir netice çıkar ve neticeyi de hepimiz sahipleniriz. Nitekim 5,5 yıllık süre içerisinde sürekli ifade ettiğimiz mali disiplin, özellikle bu politikalardan taviz verilmemesi konusu, Hükümet'in ortaya koymuş olduğu samimi iradedir. Bu samimi irade bugüne kadar nasıl geldiyse, bundan sonra da aynı şekilde devam eder. Kaldı ki Merkez Bankası biliyorsunuz özerk bir kuruluş durumundadır. Aramızda müzakerelerimiz, istişarelerimiz olur ama bizim onlara müdahalemiz söz konusu olmaz. Ancak ilgili bakan arkadaşımız, Hükümet'in düşüncelerini, vesaire onlara iletir, onların düşünceleri varsa onları alır ama hiçbir zaman her iki taraf da tespit çerçevesinde kalmaz. Önerilerini de ortaya koymak suretiyle ülkenin çıkarı, menfaati için atılması gereken adımlar neyse, yasal düzenlemeler başta olmak üzere bunları yapar ve çok daha iyi bir çizgiye ülkemizin gelmesini sağlarlar. Olay budur.”

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Irak'ın kuzeyine yapılan son operasyonun ardından bölücü terör örgütünün lider kadrosunun komşu ülkelere kaçtığı yönünde somut bir bilgi olup olmadığına ilişkin bir soruya da “Bu konuyla ilgili biliyorsunuz somut açıklamayı Genelkurmay Başkanımız yaptı” yanıtını verdi.

“İran'la bu konuda daha somut bir iş birliği için adım var mı?” sorusunu da “Var” diye cevaplayan Erdoğan, bu adımların neler olduğunun sorulması üzerine de “Anlatıldı” dedi.

Başbakan Erdoğan, incelemelerde bulunduğu Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin ne aşamada olduğu yönündeki soruya da, “Şu andaki hedef, bu yılın sonunda burayı bitirebilmek. Yaklaşık 10 bin metre kare civarında kapalı alana sahip olacak ve çok amaçlı fonksiyonel bir sergi alanına, kültür merkezine Ankaramız sahip olacak. Sadece bununla işi bitirme niyetinde olmayacağız. Biliyorsunuz burada 10-15 yıl önce başlanmış olan yine bu alanda çok ciddi yatırımlar var ama hala bunlar gördüğünüz gibi natamam bir şekilde, yüzde 20'sinin bittiği bana söylendi. İnşallah onun üzerinde de yine Bakanımız ve Hükümet olarak duracağız. Orayı da yeniden hızlandırmanın gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!