Mayınlı arazide kayıp kazısı yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Mayınlı arazide kayıp kazısı yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2010 16:38

GÜVENLİK güçlerine yıllarca Kürtçe tercümanlık yapan ve kaçtığı yurt dışında açıklamalarda bulunan Yıldırım Beğler’in ifadeleri dorultusunda Şırnak Barosu’nun başvurusu üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye-Irak sınırındaki Habur Gümrük Kapısı çevresindeki mayınlı arazinin kazılması için onay verdi.

Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, kazıların özellikle kayıp işadamları Halil Birlik ve Mehmet Bilgiç için yapılacağını söyledi.

Şırnak’ın Silopi İlçesi'nden Irak’a açılan Habur Gümrük Kapısı’nda yıllarca güvenlik güçlerine Kürtçe tercümanlık yapan ve daha sonra yurt dışına kaçan Yıldırım Beğler’in açıklamaları üzerine Şırnak Barosu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Savcılık da kayıplara ilişkin kazı yapılmasına karar verdi. Beğler’in kayıp kişilerin öldürülüp gömüldüğünü iddia ettiği bölgelerde kazı yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığ’ından Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazısı gönderildi.

Şilopi Cumhuriylet Başsavcılığı'nın da araştırma, keşif ve kazı için bir savcıyı görevlendirdiği bu savcının araştırma ve keşif yaptıktan sonra belirleyeceği bir tarihte kazı yapılacağı öğrenildi.

Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, Yıldırım Beğler’in açıklamalarından sonra özellikle Beğler’in ismini verdiği kayıp işadamları Halil Birlik ve Mehmet Bilgiç’in ailelerinin başvurusu üzerine harekete geçtiklerini söyledi. Elçi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yaptıkları başvuru üzerine, başsavcılığın kazı yapılması için Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazısı gönderdiğini belirterek, “Önce söz konusu yer ile ilgili araştırma ve keşif yapılması gerekir. Daha sonra görevlendirilen savcı nezaretinde kazı yapılacaktır. Kazının bir an evvel yapılmasını istiyoruz” dedi.

TERCÜMAN BEĞLER NE DEMİŞTİ?

Güneydoğu’da askerlere yıllarca Kürtçe tercümanlık yaptıktan sonra yurt dışına kaçan Yıldırım Beğler, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, faili meçhule kurban giden kayıp işadamları Halil Birlik ve Mehmet Bilgiç’in gömüldükleri yerin yanı sıra en az 200 cesedin gömüldüğü ve Hezil Çayı’na atıldığını önü sürdü. Beğler, “Habur Sınır Kapısı’nın yanında Hezil Çayı var. Burada 47 ve 48’inci köprüler bulunuyor. 47’inci köprü Irak’tan girişler için, 48’inci köprü ise Irak’a çıkış için kullanılan yol. İki köprü arasında bulunan bu noktaya (2'nci Bölük sınırları içinde yer alıyor), infaz edilen yüzlerce kişi, ayağına taş veya ağır bir şey bağlanarak atıldı. Bölgede infaz edilenlerin gömüldüğü en büyük alan, halk arasında ‘mayınlı’ olarak bilinen, ama ‘temiz’ bir bölge. Burası da yine 48’inci köprü’nün 500-1000 metre berisinde, Hezil Çayı ile Aktepe askeri bölgesinin arasında ’Ateş alanı’ denilen bir yer. Bu alanı herkes mayınlı bölge zanneder. Ama mayın yok normalde. Biz buranın mayınlarını temizledik ve mayınlı bölge süsü verdik. Burada bir dere (Hezil çayının devamı veya bir kolu) var. Bu derenin 20-30 metre üst kısmına da 80-90 kişi gömülmüştür” iddiasında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!