Mavi Melek intihar mı etti

Güncelleme Tarihi:

Mavi Melek intihar mı etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2001 13:42

Beyazperdenin efsanevi yıldızı Marlene Dietrich`in 100. doğumgününde, yıldızın aşırı dozda uyku ilacı alarak yaşamına son vermiş olabileceği iddiası ortaya atıldı. Dietrich`in son 15 yılına tanıklık eden sekreteri ve arkadaşı Norma Bosquet, Dietrich`in intihar edecek cesarete sahip olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bosquet, ölümünden hemen önce Dietrich`e doktor onayıyla bazı uyku ilaçları aldığını, ardından yıldızı bir kliniğe kaldırmak için gereken düzenlemeleri yapmak üzere dışarı çıktığını, hizmetçiyle bağlantı kurduğunda da Dietrich`in öldüğünü öğrendiğini söyledi.
Dietrich`in apartmanına geri döndüğünde yeni alınmış uyku haplarından hiçbir izine rastlamadığını anlatan Bosquet, Dietrich`in kliniği sonu olarak görmüş olabileceğini söyledi. 

Marlene Dietrich`in intiharına bağımsız bir hayatın kendisi için bittiğini düşünmüş olmasının yolaçmış olabileceğini söyleyen Bosquet, yine de ortaya attığı sava dair "Kanıtım yok. Belki yanılıyorum" dedi.

Dietrich anısına Berlin Film Müzesi'nde Forever Young adlı bir de sergi açılıyor. Sanatçının fotoğraflarının yanısına mektupları ve çeşitli özel eşyalarının da yeralacağı sergi 17 Şubat tarihine kadar sürecek. 

VATANSIZ BÄ°R YILDIZDI

Greta Garbo ile birlikte sinemanın gizemli güzellerinden biri olarak anılan Marlene Dietrich, asker bir babanın kızı olarak 1901 yılında doğdu. Oyuncu olmayı kafasına koymuştu ve ilk derslerini 1921 yılında Max Reinhardt'dan almaya başladı.

Haberin Devamı

Kariyerinin ilk döneminde irili ufaklı bir çok filmde rol alan Marlene Dietrich, Joseph von Sternberg'in Mavi Melek (Der Blaue Angel) adlı filmi için yaptığı öneriye 'evet' derken, belki de bu filmle bunca özdeşleşip ölümünden yıllar sonra bile "Mavi Melek" olarak anılacağını tahmin etmiyordu. Sternberg'in 'Dietrich Efsanesi' yaratma çabalarının ilk ürünü olan bu filmi, Shangai Express, Morocco gibi filmler izledi.

Önceleri esrarengiz, soğuk ve gizemli güzel imajıyla beyazperdede boygösteren Marlene Dietrich daha sonra bundan sıkılarak gerçek yaşamdaki zeki, sevimli ve esprili kişiliğini yansıtan filmlerde rol aldı. Meslek yaşamı boyunca  oyunculuğun yanısıra şarkıcılık da yaptı.

İyi bir kabare yıldızı olan Dietrich, İkinci Dünya Savaşı yıllarıın da gözdesiydi. 1943 ile 46 yılları arasında müttefik askerlerine moral vermek için 500'den fazla gösteri yaptı.

A Foreign Affair, The MonteCarlo Story, Touch of Evil, Nuremberg Mahkemesi gibi filmlerde oynayan Dietrich, en son 1978'de Just a Gigolo filminde rol aldı.

Haberin Devamı

Dietrich 1992 yılında adını sinema tarihinde bir efsane olarak bıraktı ve yaÅŸama veda etti.Â

GARBO Ä°LE SIRADIÅžI AÅžK

Marlene Dietrich, sadece soğuk güzelliği ve oyunculuğu ile değil özel yaşamıyla da ilgi çekici bir yıldız oldu her zaman. Bir çok erkeğin başını döndüren Dietrich'in kendisi gibi bir efsane olan Greta Garbo ile yaşadığı iddia edilen lezbiyen aşk onun hayatının en keskin dönemeçlerinden biri.

Yazar McLeanna'nın özel yazışmalar ve FBI kayıtlarından yola çıkarak kaleme aldığı kitaba göre, Greta Garbo ve Marlene Dietrich, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Berlin'de bir filmde birlikte oynarken tanışıp birbirlerine aşık oldular.

"The Joyless Street" adlı filmin çekimleri sırasında tanışan ikiliden  Garbo  o sırada 19, Dietrich de 23 yaşındaydı.

Haberin Devamı

McLenna'ya göre, Greta Garbo'nun yıldızının giderek yükseleceğini gören Dietrich buna katlanamadı ve sevgilisi hakkında film çevrelerinde çirkin dedikodular yaymaya başladı.

Marlene Dietrich'e göre, Garbo güzel bir seks ikonuydu ancam cahil ve eğitimsiz bir kadındı. Dietrich, Garbo'nun kirli iç çamaşırıyla dolaştığını bile çevresine yaydı.

Greta Garbo, lezbiyen aşığının bu sözlerini duyunca ilişkisini kesti. İki efsanevi kadın, yıllarca birbirlerini tanıdıklarını bile kabul etmeye yanaşmadılar ve bir araya gelmediler.

Garbo ve Dietrich, ilk tanışmalarından 25 yıl sonra bir kez, ünlü aktör Orson Welles'in evindeki bir toplantıda görüşmeyi kabul ettiler. Marlene Dietrich, Greta Garbo'ya övgüler yağdırdı ve Garbo sadece "teşekkür ederim" demekle yetindi.

Haberin Devamı

Marlene Dietrich Hollywood'u terk ederek Avrupa'ya döndü ve iki aşık da ölünceye kadar bir daha asla karşılaşmadılar.

Berlin Film Müzesi'nde Marlene Dietrich'in 100'üncü doÄŸum yıldönümü nedeniyle açılan Forever Yougn sergisine gözatmak isteyenler için: Âhttp://www.puettner.com/

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!