Mavi Kart uygulaması 2011'e ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Mavi Kart uygulaması 2011e ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2010 10:47

ÖZEL Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) tarafından öncelikli olarak Göcek ve Dalaman koylarında başlatılması düşünülen teknelerle ilgili yasakların büyük bölümü kaldırıldı, bir bölümü de yumuşatıldı.

ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, koyların temizliğinin sağlanması için gri (mutfak türü sıvı atıklar) ve siyah (tuvalet) atık tanklarının teknelere konulmasını zorunlu hale getirecek ‘Mavi Kart’ uygulamasının 2011'e kadar ertelendiğini söyledi. Özyanık, “Kararları bu sektörden ekmek yiyenlerle aldık. Herkes teknesini bağladığı limana atığını boşaltabilmeli. Bu nedenle de Marmaris ve Bodrum belediyeleri limanlarına atık tankları yapmalı” dedi.

ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, Mavi Kart uygulamasıyla ilgili Deniz Ticaret Odaları temsilcileriyle biraraya geldiklerini belirtti. Bu görüşmeler sonunda Mavi Kart uygulamasından gelecek yıla kadar vazgeçtiklerini kaydeden Özyanık, “Tekneye çift tank koymanın şu an için sektörde sorun yaratacağı söylenince, biz de ‘hassas olan koylarımıza giren teknelerden kaynaklanacak kirliliği önleyecek durumu siz belirleyin’ diyerek Mavi Kart uygulamasını bu yıl rafa kaldırdık. Gri ve siyah tankların birleştirilmesini önerdiler. Bunu da kabul ettik. Şimdilik tek sorun yelken yapan ve içinde tank koyacak yer bulunmayan en küçük tekneler. Bunlara ne yapacağımıza karar veremedik. Herhalde çok hassas olan koylara girmeyin diyeceğiz. Bu konuyu sektörün kendi içinde mayıs ayının ilk haftasına kadar çözmesini istedik” dedi.

Ahmet Özyanık, özel, günübürlik ve mavi tur teknelerinin atıklarını şu an için Fethiye, Göcek ve Akyaka'daki karaya bağlantılı yerlere bırakacaklarını belirtti. Özyanık, “Fethiye ve Göcek'te 10'ar adet değişik yerlerde atık su tankları mevcut. Yine istenen bazı yerlere de konulacak. Göcek'te 400 tonluk tank söz konusu. Herkes teknesini bağladığı limana atığını boşaltabilmeli. Bodrum ve Marmaris'te belediyeler böyle girişimlerde bulunmalı ve atık tankları yapmalı. Herkes teknesini bağladığı yerde atıklarını boşaltırsa sorun da ortadan kalkacak. Marmaris veya Bodrum'dan kalkan bir mavi tur teknesi atığını boşaltmış olarak yola çıkarsa en az iki gün boyunca tankı dolmayacaktır” diye konuştu.

‘AKDENİZ'İN DALGA YAPISI FARKLIDIR’

Akdeniz'in dalga yapısından dolayı atıkların biriktiğini anlatan Ahmet Özyanık, şunları söyledi:

“Bizim koylarımızda çok güçlü dalgalar yoktur. Bu nedenle denizden gelen atıklar, sığ bölgelerde karadan gelenlerle birleşince, ortaya
bataklık çıkıyor. Örneğin Göcek'te Turmepa'nın bulunduğu yer ile Club Marina arasındaki koy ciddi manada özellikle denizden gelen kirleticiler nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Sazlığa dönüştü. Aşağı yukarı bütün koylarımız bu kadar hassas yerler. Tekne kökenli denizden gelecek kirliliği önleyecek tedbirleri acilen sektörle beraber yapmak zorundayız. Göcek'e temiz su doğudan kuzeye doğru gelip batıdan güneye doğru boşalıyor. Dolayısıyla aradaki alan en ölü nokta olarak karşımıza çıkıyor. Buraya ne kadar insan gelebilir? Hedefimiz bunun önüne geçmek.”

YASSICALAR'A EN FAZLA ÜÇ TEKNE

Daha önce yoğun deniz kirliliği yaşandığı gerekçesiyle üç adanın ortasında kalan Yassıcalar'a günü birlik teknelerin girişinin yasaklandığını hatırlatan Özyanık, yine sektör temsilcileriyle yaptığı toplantı sonucunda bu yasağı yumuşattıklarını söyledi. Aynı anda en fazla üç teknenin demirlemesine karar verdiklerini belirten Ahmet Özyanık, dördüncü teknenin ancak demirli olanlardan biri çıkınca giriş yapabileceğini
söyledi.

MERDİVENLİ KOY SERBEST MÜJDESİ

Tekne girişine kapatılan Merdivenli Koy'a giriş çıkışların da serbest bırakıldığını kaydeden ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, “Sezon öncesinde sektör temsilcileriyle oturup kararlar aldık. Biz kurum olarak hiçbir yerde günübirlik, mavi ve bireysel tur teknelerinin birbirine girmesini istemiyoruz. Bu düzenlemeyi yine kendileri yapsınlar, biz de bunu resmiyete bağlayalım. Sektör kendi kuralını koyup, ona sahip çıksın. Bazı konularda kurum olarak yanlış anlaşıldık. Şimdi sualtı turizmciler ile mavi turcular bize ‘koylarımıza dokunmayın’ diye baskı yapıyor. Yasaklar getirmek kolay. Biz bunu yapma taraftarı değiliz. Herkes ile açık açık konuları tartışarak karar verdiğimiz zaman sorun ortadan kalkıyor” diye konuştu.

‘ŞAMANDIRA VE MAPA VARSA SORUN YOK’

Teknelerin ağaçlara ve kayalara bağlanmasının önüne geçmek için şu ana kadar Göcek ve Dalaman koylarına 50 şamandıra konulduğunu ifade eden Ahmet Özyanık, “43 tane daha yapılacak. Şamandıra olmayan yerlerde demirleme açısından sorun yok. Herkes demir atabilir. Ağaçlara bağlanma ise kesinlikle yasak. Bu bölgeler için de mapalar koyduk. Mapalar tercih edilecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!