Mauritia: Okyanus dibinde antik kıta

Güncelleme Tarihi:

Mauritia: Okyanus dibinde antik kıta
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 25, 2013 10:43

Hint Okyanusu'nun dibinde gömülü eski bir kıtanın kalıntıları bulundu.

Haberin Devamı

Mauritia: Okyanus dibinde antik kıta


Araştırmacılar, 85 milyon ila 2 milyar yıl öncesine ait bir kıta kütlesinin varlığına işaret eden delillere rastladıklarını açıkladı.

Bilim insanlarının ''Mauritia'' adını verdiği bu kara parçasının zamanla parçalandığı ve günümüz dünyası şekil almaya başlarken bu kıtanın da dalgalar altında ortadan kaybolduğu düşünülüyor.

Araştırmanın bulguları Nature Geoscience adlı dergide yayımlandı.

Süper kıta
Yaklaşık 750 milyon yıl öncesine kadar, Yerküre'nin kara kütlesi ''Rodinya'' adı verilen bir tek kıtadan oluşuyordu.

Bugün binlerce kilometre okyanusun ayırdığı Hindistan ve Madagaskar bir zamanlar yan yanaydı.

Haberin Devamı

Bilim insanları, bir zamanlar bu ikisi arasında yer alan ve ''mikro kıta'' olarak bilinen bir kıtaya ait bulgulara rastladıklarına inanıyor.

Araştırmayı yürüten ekip, Morityus kıyılarındaki kum taneciklerini inceleyerek bu sonuca vardılar.

Kum taneciklerinin tarihi 9 milyon yıl önce gerçekleşen bir volkanik patlamaya dayanmakla beraber, içlerinde çok daha eski minerallere rastlandı.

Araştırmayı yürüten Oslo Üniversitesi'nden Profesör Trond Torsvik, incelenen kumlarda görülen zirkon mineraline kıtasal kabuklarda rastlandığını ve bunların çok eskiye dayandığını açıkladı.

1 milyar 970 milyon ila 600 milyon yıl öncesine dayandığı sanılan bu zirkonun eski bir kara parçasına ait olduğu ve yanardağ patlaması sonucu adada yüzeye çıktığı düşünülüyor.

Profesör Torsvik, Mauritia'ya ait parçaların Morityus'un 10 km derinliklerinde ve Hint Okyanusu'nun dibinde bulunabileceğine inanıyor.

Mauritia: Okyanus dibinde antik kıta

Milyonlarca yıllık tarih
Bu kara parçasının milyonlarca yıllık tarihinin, karada yaÅŸamın baÅŸlamadığı Kambriyen öncesi dönemden dinozorların hüküm sürdüğü döneme kadar uzanabileceÄŸi düşünülüyor.Â

Fakat 85 milyon yıl önce Hindistan Madagaskar'dan uzaklaşmaya başlarken bu mikro kıtanın da parçalandığı ve sonunda dalgaların altında kaybolduğuna inanılıyor.

Haberin Devamı

Ancak Profesör Torsvik küçük bir parçanın kalmış olabileceğini düşünüyor.

Torsvik, "Seyşeller bugün Hint Okyanusu'nun ortasına oturmuş bir granit parçası ya da kıta kabuğu konumunda. Ama bir zamanlar Madagaskar'ın kuzeyinde yer alıyordu. Belki de daha büyüktü ve okyanusta böyle çok sayı kıta parçacıkları bulunuyor" diyor.

Profesör Torsvik, bu oluşumlardan edinilecek sismik verilerin somut kanıt sunacağını belirtiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!