‘Master'lı Rus Ali’ iş başında

Güncelleme Tarihi:

‘Masterlı Rus Ali’ iş başında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2008 16:45

İSTANBUL'da sahte banka kartlarıyla müşteri hesaplarını boşalttıkları belirlenen ‘Masterlı Rus Ali’ olarak tanınan internet dolandırıcısının liderliğindeki aralarında bir nüfus müdürünün de bulunduğu 5'i kadın 15 kişilik şebeke polisin operasyonuyla çökertildi. Bilgisayarlarında binlerce kart bilgisi çıkan çetenin milyonlarca YTL’lik vurgun yaptığı belirlendi.

Haberin Devamı

Bazı banka müşterileri, bilgileri dışında banka hesaplarından paralarının çekildiğini söyleyerek savcılığa şikateçi oldu. Savcılık konunun takip edilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü’ne talimat verdi. Ekipler, 5 ay önce çalışma başlattı. Bankalar ve müşterilerle bağlantı kuran polis, paraların çekildiği ATM’leri ve şubeleri belirledi.

ATM ve şubelerdeki güvenlik kamera görüntüleri incelendi. ‘Mastırlı Rus Ali’ olarak bilinen dolandırıcı Ali A. ve daha önceden emniyette kaydı bulunan adamları internet ve telefon takibine alındı. 5 ay süren çalışmada, Rus Ali ve adamlarının banka müşterilerinin hesaplarını boşalttığı saptandı. 2 yıl önceki operasyonda 10 bin 580 kişinin kart bilgisi bilgisayarında çıkan Rus Ali'nin, yaklaşık bir buçuk yıl hapiste kaldığı ve 6 ay önce cezaevinden çıktıktığı belirlendi.

Haberin Devamı

İnternette ‘Gremlin’ kod adını kullanan Rus Ali, e- maillere virüs programları göndererek banka müşterilerinin hesaplarını boşalttığı iddia ediliyor. Hesaplardaki paraları sahte kimlik bilgileriyle açılan hesaplara aktaran Rus Ali çetesinin kadın üyelerinin de sahte kartlarla ATM’lerden paraları çektiği anlaşıldı.

TÜRKOLOJİ MASTERI VAR

İstanbul Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra Kazakistan’ın Abay Üniversitesi’nde Türkoloji masteri yapan Ali A’nın elde ettiği bazı banka hesap bilgilerini de Rusya’daki dolandırıcılara gönderdiği saptandı. Rusça, İngilizce, Almanca ve Kürtçe’yi ana dili gibi konuşan Ali A.’nın kazandığı paralarla lüks bir hayat sürdüğü de ortaya çıktı.

Gözaltına alınanlar arasındaki nüfus müdürünün, sahte bilgilerle kimlik şebeke elemanlarına kimlik çıkardığı öne sürülürken, zanlıların sorgusu sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!