Masaüstü PC’ler ölüyor mu

Güncelleme Tarihi:

Masaüstü PC’ler ölüyor mu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 00:00

En son ne zaman siz ya da bir tanıdığınız masaüstü PC satın aldı? Hatırlamıyorsanız bu size garip gelmesin. Zira masaüstü PC’ler gittikçe gözden düşüyor.

Haberin Devamı

Tarihten sayfalar açıp nostalji moduna girmeye hiç gerek yok. Masaüstü PC’ler; büyük, kaba, çok yer kaplayan, gürültücü cihazlar. Çok güç çekmeleri ve ısınmaları da cabası. Bu yüzden bilgisayar denince son zamanlarda dizüstü PC’lerin akla gelmesi gayet normal. Eskiden masaüstü PC’lerle dizüstü PC’ler arasında ciddi bir fiyat farkı vardı. Artık böyle bir fark da yok. Performans açısından masaüstü PC’ler tabii ki daha önde. Fakat yeni dizüstü PC’ler; sundukları konforla masaüstü PC’lerle aradaki küçük performans farkına aldırmayan milyonlarca kullanıcı tarafından son yıllarda sıkça tercih ediliyor.

TABLET PC’LERİN YÜKSELİŞİ

Kuşkusuz masaüstü PC’lerin daha az talep görmesinin tek sebebi, dizüstü PC fiyatlarının düşmesi değil. Uygun fiyatlarıyla netbook’lar ve ardından gelen tablet PC’ler de pazarda geniş bir kullanıcı kitlesi yarattı. Üstelik bu yeni PC biçimleri, taşınabilirlik konusundaki beklentileri de yükseltti. 3G internet tarifelerindeki fiyat düşüşleri ve akıllı telefonlar da bu trende eklenince, artık kimse bir odaya kapanıp internete bağlanmak istemez oldu.
Peki masaüstü PC’leri kim kullanıyor, ya da kim kullanmalı? Özel amaçlı iş istasyonu PC’leri konunun dışında bırakırsak, eğer en son çıkan oyunların hızlı bir takipçiyseniz, masaüstü PC’ler, terfi konusunda dizüstü PC’lere nazaran daha esnek olduğu için önerilebilir. Bir başka deyişle iki yıl önce aldığınız PC’nizin ekran kartını değiştirerek ek performans elde edebilirsiniz. Tabii buradan dizüstü PC’lerde iyi oyun oynanmaz sonucunu çıkarmak yanlış olacaktır. Özellikle yeni çıkan ve oyuncuları hedefleyen dizüstü PC’ler, en yeni oyunlarda bile masaüstü PC’lerle aşık atabilecek kadar iyi.

Haberin Devamı

OYUN TUTKUNLARI NE YAPACAK

Dizüstü PC’lerin evrimi takdire şayan. Fakat yaygın kanı; özellikle oyun tutkunu kullanıcılar için güçlü bir masaüstü PC’nin hâlâ yerinin doldurulamaz olduğu yönünde. Acaba gerçekten öyle mi? MSI GT680-SSD, PC mimarisini en çok zorlayan yazılımlar, yani oyunlar için özel üretilmiş. Gücünü tek seferde sekiz ilmek işleyebilen dört çekirdekli Intel Core i7 işlemcisinden alan bu dizüstünde, tam 12 GB sistem belleği bulunuyor. 1.5 GB bellekle donatılmış nVidia Geforce GTX 460M ekran kartıysa, en zorlu oyunları en yüksek çözünürlüklerde akıcı bir şekilde oynamanızı garanti altına alıyor. 128 GB kapasiteli Katı Hal Diski (SSD) sayesinde işletim sisteminiz şimşek gibi açılıp kapanıyor. Ayrıca sistemde 7200 RPM dönüş hızına sahip 500 GB kapasiteli ikinci bir disk daha mevcut. 15.6 inçlik LED ekran ise tabii ki full HD destekli ve mükemmel bir görüntü kalitesi var. 3.5 kilo ağırlığıyla taşınabilirlikten ziyade performansa önem veren kullanıcılara hitap eden MSI GT680-SSD, şık bir sırt çantası ve Assasin’s Creed II oyunuyla satışa sunulmuş ve 2249 dolarlık fiyat etiketine sahip. (msi.com.tr)

Haberin Devamı

DÖKÜLEN SIVI İÇİN TAHLİYE KANALI

Performans ve taşınabilirlik kantarının ikinci kısmı sizde daha ağır basıyorsa, yani çoğunlukla mobil kullanımı önemsiyorsanız sınıfının en incesi Lenovo ThinkPad X1, tam size göre. Sadece 17 mm’lik inceliğiyle zarif bir tasarıma sahip olsa bile sağlamlığı da elden bırakmayan X1’i benzerlerinden ayıran en büyük özellik, çabucak şarj edilebilmesi. Öyle ki sadece yarım saatte, pili yüzde 80 dolulukla şarj etmek mümkün.
X1’i farklı kılan özelliklerden bir diğeri de üründe kullanılan ve çizilmelere dayanıklılık konusunda haklı bir üne sahip Gorilla Glass ekran. Karanlıkta çalışmak X1 ile sorun değil. Zira klavyede bulunan arka aydınlatma size yol gösteriyor. Klavyenin bir diğer özelliği de sıvı dökülmesi durumunda, sıvının cihazdaki elektronik kısımlara temas etmeden, klavyenin iç kısmındaki özel tahliye kanallarıyla arka taraftan dışarı atılması. Uzaktan yönetim desteğine sahip şifreli disk sürücüleri, çalıştırma ve kimlik doğrulama için tek dokunuşla çalışan parmak izi okuyucusu da ThinkPad X1’i rakiplerinden ayıran özelliklerden. Farklı seçeneklerle satılan Lenovo ThinkPad X1’in fiyatı, konfigürasyona göre değişiyor.
(lenovo.com.tr)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!