Mars'ta fosil mi var ?

Güncelleme Tarihi:

Marsta fosil mi var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2001 12:21

Mars yörüngesindeki uzay aracından gelen yeni bulgulardan yola çıkılarak, Mars'a gidecek ilk ekibin, çok eski yaşam biçimlerine ait fosiller keşfedebileceği iddia edildi. İnsansız uzay aracı The Mars Global Surveyor, suyun, gezegenin yüzeyini bilim adamlarının sandığından daha yakın bir dönemde şekillendirdiğini gösterdi.

Haberin Devamı

Amerikalı uzmanlar da su bulunan bir çevrenin Mars'ta geçmişte kalan ya da gelecekte oluşacak hayat belirtileri üzerinde önemli etkisi olduğunu iddia ediyor.

İLK EKİP FOSİL KEŞFEDEBİLİR
Arizona Üniversitesi'ndeki Hidroloji ve Su Kaynakları Bölümü Başkanı Profesör Victor Baker'a göre, Mars'a ilk ayak basacak ekibin, Kızıl Gezegen'de eski yaşam biçimlerine ait fosiller keşfetme olasılığı var.

Şimdiye kadar, bilim adamları Mars'ta 4 milyar yıldır su kaynağı bulunmadığına inanıyorlardı ancak Global Surveyor'un bulguları, 10 milyon yıl önce Mars'ta önemli miktarda su bulunduğunu ve gezegenin yüzeyinin suyla şekillendiğine dair kanıtlar sunuyor.

Bilim adamları, gezegenin ısısının dönem dönem yükselmesiyle, yaşam belirtilerinin ortaya çıkmasına elverişli, ılık bir ortam oluştuğunu düşünüyor.

Bu iddiaların temelinde Mars'ın yüzeyinde bulunan ve bir nehrin kollarının birleştiği görüntüsünü veren buzullar ve büyük buzul yarıkları yatıyor. Buzulların varlığı, Mars'ın bir zamanlar daha sıcak ve bol sulu bir gezegen olduğu anlamına geliyor. Bu da canlı oluşumu için son derece elverişli bir çevre anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!