28 Kasım hadi ipucu: Marşı ‘Gürleyen Ejderhalar Ülkesi’ olan ve bayrağında ejderha figürü bulunan ülkenin adı ne?

Güncelleme Tarihi:

28 Kasım hadi ipucu: Marşı ‘Gürleyen Ejderhalar Ülkesi’ olan ve bayrağında ejderha figürü bulunan ülkenin adı ne
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2018 18:27

Ejderhalar yalnızca dizilerde ve kitaplarda değil, bazı ülkelerin bayraklarında da karşımıza çıkıyor. Ejderhaları hem bayrağına hem de ulusal marşına taşıyan bir ülke var. Peki, Ulusal marşının adı ‘Gürleyen Ejderhalar Ülkesi’ olan ve bayrağında ejderha figürü bulunan bu ülkenin adı ne?

Haberin Devamı

Ulusal marşının adı ‘Gürleyen Ejderhalar Ülkesi’ olan ve bayrağında ejderha figürü bulunan ülke Bhutan’dır. Batısında ve güneyinde Hindistan'ın, kuzeyinde Çin'in yer aldığı Bhutan'ın coğrafî konumu 27-30 Kuzey enlemi, 90-30 Doğu boylamı üzerindedir. Ülkenin toplam yüzölçümü 47,000 km2 olup 1,075 km'lik bir kara sınırına sahiptir. Ülkenin sınırlarından 470 km'si Çin ile 605 km'si ise Hindistan'ladır.

Ülke, dağlık bir arazi üzerine kuruludur. Ancak iklim çeşitlilik göstermektedir. Kuzey ovalarda tropikal iklim hâkimdir. Orta kısımdaki vadilerde kışlar soğuk, yazlar sıcak geçer. Himalayalar'da ise kışlar sert, yazlar serindir.

Ülkede birkaç verimli ova ve ağaçsız bozkır yer almaktadır. Ülkenin en düşük rakımlı yeri, Drangme Chhu (97 m) adındaki bölgedir.  Ülkede kereste, alçıtaşı, kalsiyum karbür, hidro güç sanayileri yapılmaktadır. Ancak ülkede tarıma elverişli arazi hemen hemen yoktur. Ülkedeki tarıma elverişli alan oranı %2, otlaklar %6, ormanlık arazi %66 kadardır. Ülkedeki arazilerin sadece 340 km2 kadarı sulanabilmektedir. Ülkede tüm yıl boyunca sert fırtınalar, yağış sezonu boyunca yaygın toprak kaymaları görülmektedir.

Resmi adı "Butan Krallığı"dır. Ülkenin yerel adı "Druk Yul (Barışçıl Ejderhanın Ülkesi)" olarak bilinir. Ülke yönetimi(belli bir ölçüde yumuşama olmakla birlikte) mutlak monarşi, ülkenin başkenti Thimphu'dur. Ülkedeki idari bölgeler aşağıdaki gibidir:

 

BAKMADAN GEÇME!