Mars sırrı çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Mars sırrı çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mars Gezegeni'nin yüzeyinde 22 yıl önce görüntülenen insan yüzü şeklindeki figürün doğal kaya parçaları ve tepeler olduğu anlaşıldı.

Yıllardır tartışılıyordu

Kızıl gezegen olarak adlandırılan Mars'taki insan başı figürünün ilk görüntüsü 1976'da Viking uzay aracı tarafından dünyaya gönderilmişti. 1.6 kilometre boyundaki dev insan başı figürü ‘‘Mars'ta akıllı canlılar var’’ yorumlarına neden olmuş ve büyük heyecan yaratmıştı. Bazı bilim adamları ise bu figürün çevresi pramitlerle çevrili bir anıt olduğunu iddia etmişti. Ancak ABD'nin yakın geçmişte Mars'a gönderdiği Mars Gobal Surveyor uzay aracı 22 yıllık tartışmalara noktayı koydu.

NASA'ya komplo suçlaması

Esrarengiz figürün yakın plan görüntülerini alan Surveyor'ın fotoğrafları dün NASA tarafından internet aracılığıyla yayınlandı. Fotoğrafları inceleyen bilim adamları yüz figürünün kaya parçaları ve tepe olduğu kanısına vardılar. Ancak aksi görüşü savunan jeolog Michael Carr ise, NASA'nın kasten görüntüleri bozduğunu iddia ederek uluslararası boyutta bir komplodan söz etti. NASA ise tarafsız kalarak herhangi resmi bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Surveyor yeni fotoğraf da çekecek

250 milyon dolarlık Mars Global Surveyor uzay aracı kızıl gezegenin yörüngesine girerek 365 km yüksekten yüz figürünün yer aldığı Cydonia adlı bölgeyi (sağda) modern kameralarıyla görüntüledi. Bilim adamları kış mevsiminin yaşandığı gezegende Surveyor'ın kameralarının önceki gün sabah 10 sularında, yani güneş ışığının güneydoğudan geldiği bir sırada çalışmaya başladığını belirttiler. Surveyor 14 ve 23 Nisan'da söz konusu bölgenin yeni fotoğraflarını çekecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!