Mars mikrobuna özel koruma

Güncelleme Tarihi:

Mars mikrobuna özel koruma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bilimkurgu romanlarındaki felaket senaryolarının gerçek olmasından korkan bilim adamları, Mars'tan dünyaya getirilecek taşların hastalık yaymaması için sıkı önlemler alıyor. 10 yıl içinde dünyaya getirilecek Mars taşlarında bulunması muhtemel mikrop ve virüslerin çevreye zarar vermesini önlemek için özel bir laboratuar inşa edilecek.

The Washington Post Gazetesi'nin haberine göre bir zamanlar büyük ölçüde suyun varolduğu kabul edilen Mars'ta hâlâ mikrop ve virüslerin yaşabileceği tahmin ediliyor. Ancak uzmanlar, bu mikropların insan ve çevre sağlığına zarar vermesinden endişe ediyor. Bilimin İlerlemesi için Amerikan Birliği adlı kuruluşun geleneksel toplantısında konuşan Amerikalı biyolog Jonathan Y.Richmond, aksi kanıtlanıncaya kadar Mars taşlarının tehlikeli kabul edileceğini söyledi. NASA'nın gezegeni koruma yetkilisi John D.Rummel ise ‘‘Risk çok küçük, ancak sıfır değil’’ diye konuştu.

2001 ve 2003 yıllarında uzaya gidecek olan robotlar, Mars taşı, tozu ve havasıyla ilgili örnekler toplayacaklar. 2005 yılında Mars yolculuğuna çıkacak olan bir başka uzay aracı ise bu numuneleri alarak 2008 yılında dünyaya getirecek. Robotların Mars'ta sıkı sıkı kapayacakları mini konteynırlar dünyada ilk kez özel olarak inşa edilmiş laboratuarda açılacak. Konteynırlar açılırken negatif basınç uygulanarak havanın içeri girmesi sağlanacak. Ancak negatif basınç içerideki havanın dışarı çıkmasına engel olacak. Bilim adamları, hastalıklara karşı özel tasarlanmış kıyafetler giyecek, maske ve eldiven takacaklar. Mars taşlarında canlı mikrop ya da virüs tespit edilirse, laboratuvarda bunlardan kültür alınmaya çalışılacak ve hayvanlar üzerinde denenecek. Ancak tüm bu süreç içerisinde sıkı güvenlik önlemleri alınarak mikrop ya da virüslerin yayılmasına engel olunacak. NASA, aynı uygulamayı Apollo uzay aracının Ay'a yaptığı keşif yolculuğundan sonra da gerçekleştirmişti. Ancak Ay'da yaşam izi bulunamamıştı. Rummel, ‘‘Mars'ta yaşamın olma ihtimali Ay'a oranla biraz daha yüksek. Mars, dünyanın meydana geldiği 3.5 milyon yıl önce ılık, nemli ve okyanusun bulunduğu bir yerdi’’ diyor.

Roman gerçek olabilir

Jurassic Park filminin senaryosunu da kaleme alan ünlü yazar Michael Crichton, 1969 yılında ‘‘Andromeda Strain’’ (Uzay Mikrobu) adlı bilimkurgu romanında dünyada yayılan bir uzay mikrobunu anlatıyordu. Harvard Üniversitesi'nde tıp eğitimi gören Michael Crichton'un yazıp, Hollywood'un film yaptığı bu eserinde, Mars'tan dönen yolcusuz bir uzay aracının getirdiği bilinmeyen BİR mikrop, bir kasaba halkını yok eder. Nevada Çölü'nde, uzay mikroplarını incelemek üzere kurulan gizli bir laboratuvarda dört bilim adamı, bu korkunç mikrobu durdurmaya çalışırlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!