Marmaris’te ‘Kenan Evren Bulvarı’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Marmaris’te ‘Kenan Evren Bulvarı’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 14:46

MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in bir bulvardaki adının kaldırılmak istenmesi ortalığı karıştırdı.

CHP’liler bulvarın adının değiştirilmesi için 7 saatte bin 800 imza toplarken, AK Parti İlçe Başkanı Kadem Mete, “İşinize geldiği zaman ‘ordu göreve’ dersiniz, vaktiyle göreve gelmiş ordunun en üst düzey komutanına ömrünün son demlerinde erkeklik taslarsınız” diye tepki gösterdi.

12 Eylül askeri darbesinin lideri 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in, Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrıldıktan sonra yerleştiği ve memleketi gibi gördüğünü söylediği Marmaris’teki bir bulvara 15 yıl önce verilen adının kaldırılmak istenmesi ortalığı karıştırdı. Yaklaşık 15 yıl önce, Anavatanlı Belediye Başkanı İsmet Karadinç dönemindeki belediye meclisince verilen, ilçe merkezi ve Armutalan Beldesi sınırlarında yer alan bulvarın ismi, CHP İlçe Teşkilatı’nı rahatsız etti. CHP’liler, ‘Kenan Evren Bulvarı’nın adının ‘Cumhuriyet Bulvarı’ olarak değiştirilmesi için imza kampanyası başlattı. Geçen cumartesi günü başlatılan kampanya kapsamında sadece 7 saatte bin 800 imza toplandı. İmzaların 2 bini aştığı öğrenildi. CHP’liler imzaları ekledikleri değişiklik teklifini Aralık ayı toplantılarında görüşülmek üzere Marmaris Belediye Meclisi’ne sundu. Ancak CHP’lilerin bu isteği AK Parti’lileri kızdırdı.

AK PARTİ'LİLERDEN TEPKİ

Dün akşam bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti İlçe Başkanı Kadem Mete, CHP İlçe Başkanı Yamaç Kaya’nın geçen haftaki Cumhuriyet Bayramı törenlenlerinde Kaymakam Serdar Polat ile yaşadığı tartışmayı da hatırlatarak, bulvarın adı konusuna da değindi. Kadem Mete CHP'lilere, “Siz, 80 öncesi orak çekiçli bayraklarla komünizm propagandası yapıyordunuz. İşinize geldiği zaman ‘ordu göreve’ dersiniz, vaktiyle göreve gelmiş ordunun en üst düzey komutanına da, ömrünün son demlerinde erkeklik taslarsınız” diye çıkıştı. Değişikliğin halka sorulması gerektiğini savunan Mete, referandum yapılmasını önerdi.

AK Parti Marmaris Belediye Meclis Üyesi Mustafa Karacan da, “Bunca yıl sessiz kaldıktan sonra 92 yaşına gelmiş ve sağlık problemi yaşayan Kenan Evren'in adının bulvardan silinmesinin istenmesine anlam veremiyorum. Önergeye ret oyu vereceğim” dedi.

MHP'Lİ BAŞKAN DA KARŞI ÇIKTI

Bir açıklama yapan Beldibi Belde Belediye Başkanı MHP'li İdris İspirli de bulvarın adının değiştirilmesine karşı olduğunu söyledi. Beldibi'nde de bir Kenan Evren Caddesi olduğunu hatırlatan İspirli şöyle konuştu:

“Kimse darbeyi ve darbeciyi savunduğumuzu sanmasın ama, 7'nci Cumhurbaşkanı Evren'in beldemize hizmetleri de gözardı edilemez. Gözardı edilirse vefasızlık olur. Bu kampanyayı yürütenler, Kenan Evren kudretli olduğu dönemlerde bunu yapsalardı ben de yanlarında olurdum. 10 yıl önce imza kampanyası başlatsalar ben de imza atardım. Şimdi 92 yaşında olan ve elinde yetkisi kalmayan eski bir Cumhurbaşkanı'nın adının bulvardan kaldırılmaya çalışılmasını doğru bulmuyorum.”

CHP İlçe Başkanı Yamaç Kaya ise AK Parti’lilerin ‘Cumhuriyet’ ismine karşı olduklarını, bu nedenle değişikliğe karşı çıktıklarını savundu, referandum teklifini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Kenan Evren, 1989'da yerleştiği Marmaris'te 18 yıl yaşadıktan sonra 2007'de İzmir'e gitmiş ve ardından da sağlık nedenleriyle Ankara'ya yerleşmek durumunda kalmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!