Marmara depremi hakkında görüşler farklı farklı

Güncelleme Tarihi:

Marmara depremi hakkında görüşler farklı farklı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Olacak

Bir seferde kırılacak

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör:

17 Ağustos depreminin ardından Fransız Prof. Le Pichon ve İTÜ Sismoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Taymaz ile birlikte bölgede yaptığımız incelemeden sonra ‘‘Marmara Denizi boydan boya bir seferde kırılacak’’ dedik. Ancak bizim dışımızda kalanlar ‘‘Marmara Denizi'nde küçük küçük faylar vardır, boydan boya bir seferde kırılmaz’’ şeklinde görüş bildirdiler. Şimdi herkes döndü dolaştı, bizim hipoteze geldi. Marmara hakikaten bir seferde kırılacak ve epey yüksek magnetütte, yıkıcı büyük bir deprem olacak. Buna ilişkin raporumuzu Ankara'ya verdik. Bu depremin gerçekleşme zamanı ise bugün ile 30 yıl arasındaki bir süreç. Benim tahminim 10 yıl içinde olur. Çok fazla geç kalmaz. Nedeni de 1754'te İzmit'te büyük bir deprem olmuş, ardından çok kısa bir süre sonra 1766'da İstanbul depremi gerçekleşmiş. Söz konusu deprem, İstanbul'da en fazla güney kesimi, sahil bölgelerini etkileyecek. En emniyetli yerler ise en kuzeyde kalan bölgeler. Jeolojik olarak şu anda yapılması gerekenin, fayların çok iyi haritalanması ve Marmara Denizi'ne mümkün olduğu kadar yoğun bir sismometre ağı yerleştirilmesi.

Olmayacak

Olsa bile küçük olur

İÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simav Bargu:

17 Ağustos depreminden sonra, Marmara depremiylle ilgili yeni bir veri yok. Eski mevcut verileri yeniden değerlendirerek felaket senaryoları yapmak, halkımızı korkutmaktan başka birşey değil. Düzce'de deprem bekleniyordu, bu kadar yakın tarihre olması sürpriz oldu. 1766'da İstanbul'da 2-3 ay arayla iki kez deprem oldu. 17 Ağustos sonra 12 Kasım depremi de buna benzer şekilde oluştu. 1766'dan sonra uzun süre deprem olmadı, şimdi de uzun süre deprem olacağını düşünmüyorum. Olursa doğuya doğru gelişir. Batıda fayın Hersek Burnu'ndan doğu tarafının kırıldığını herkes kabul ediyor. Bazı bilim adamları batısının kırılmadığını iddia ediyorlar. Yapmış olduğum Yalova, Çınarcık, Avcılar gözlemleri, batısının da kırıldığını gösteriyor. Bunun kanıtı; Çınacık ve Avcılar'daki hasarlara küçük fayların yeniden hareketi neden olması. Sismik-1'deki görevli arkadaşımız da İmralı'ya kadar kırıldığını söylemişti. Bu benim görüşümü doğruluyor. Marmara depremi için enerji boşalmıştır. Normal şartlarda deprem beklemiyoruz, olursa bile 5 plaka nedeniyle 5'e bölünür, büyüklük 5.5 veya 6' yı geçmez.

Olacak

Zaman kısaldı

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Prof. Okan Tüysüz:

Marmara depremi olacaktır, fakat zamanı hakkında hiçbir şey söylenemez. Yarın ya da 50 yıl sonra. 17 Ağustos depremi, bu sürenin kısaldığını gösteriyor. Büyüklüğü hakkında da tam bir şey söylenemez, çünkü Marmara'nın içi hakkında yeterince bilgi yok. 7 civarında, 4 metre atımlı bir deprem olabilir görüşündeyim.

Olmayacak

Yalova-Çınarcık'ı tetikler

İÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy:

Körfez fayı düşey atılımlı değil, bu nedenle İstanbul depremine yol açmayacak. 17 Ağustos kırığının ucu Düzce-Bolu'da sona erdi. Öteki ucu ise tartışmasız Hersek Deltası. Yana doğru bir harekete sahip olan bu fay ancak Yalova-Çınarcık fayını tetikler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!