Mardin Valisi: Medresede cami var ama defile yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Mardin Valisi: Medresede cami var ama defile yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2010 00:00

SURİYE'de bulunan Mardin Valisi Hasan Duruer, kentte tartışma ve protestoya neden olan modacı Cemil İpekçi’nin Kasımiye Medresesi'nde yapmak istediği defileye ilişkin, “Burada bir cami var. Ancak defile belirlenen tarihte yapılacak” dedi.

Bir grup sivil toplum örgütü temsilcisi modacı Cemil İpekçi'nin cumartesi günü Kasımiye Medresesi'nde yapmayı planladığı ‘Bir Doğu Masalı Dört Mevsim' adı verilen defileye dün tepki gösterirken medrese içinde namaz kıldı. Suriye'de bulunan Vali Hasan Duruer, yazılı açıklama yaparken, tepkilere rağmen defilenin yapılacağını söyledi. Defilenin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgisinin bulunmadığını vurgulayan Vali Duruer, bunun Mardin Valiliği tarafından desteklendiğini hatırlattı. Vali Duruer, yapımına Artuklular zamanında başlanan ancak Akkoyunlular döneminde tamamlanan medresenin restorasyon çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapıldığını, Diyarbakır'daki Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce kültürel amaçlı kullanılmak üzere Mardin Valiliği'ne kiralandığını hatırlattı.
Medresedeki caminin restorasyon çalışmaları nedeniyle 30 Nisan 2009 gününe kadar kapalı kaldığını, yapılan düzenlemeden sonra ibadete açıldığını bildiren Vali Duruer, şu anda başka bir camideki din görevlisinin öğlen ve ikindi vakitlerinde cemaate namaz kıldırdığını bildirdi.

Duruer, medresede daha önce yapılan etkinliklere de değinirken kültürel amaçla kullanılan medresede, 2009 ve 2010 yıllarında Konya Tasavvuf Müziği ve Kilise Korosu Konseri, Mardin Bienal Önsergisi, Mardin Bienali, Kültür Bakanlığı Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun Tasavvuf Müziği Konseri ve Sema Gösterisi, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Konseri ve SineMardin Film Festivali gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

El Cezeri Bilim Müzesi olarak kullanılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gerekli izinlerin alındığına dikkat çekilen açıklamada Vali Duruer, medresenin, 25 Eylül'de ‘Bir Doğu Masalı Dört Mevsim’ defilesine ev sahipliği yapacağını bildirdi. Açıklamada ayrıca, defilede geleneksel kıyafet tasarım ve üretim projesi olarak, Mardin Valiliği ve Cemil İpekçi ortaklığında hazırlanarak 2008 yılında Devlet Planlama
Teşkilatı'na (DPT) hükümetin SODES projeleri kapsamında sunulduğunu ve DPT tarafından kabul edildiği kaydedildi.

Proje kapsamında, atölyede kursiyerler tarafından üretilen ürünlerden hazırlanan kıyafetlerin sergileneceğini açıklamasında anlatan Vali Duruer, “Mardin Valiliği işbirliği ile Cemil İpekçi tarafından 25 Eylül’de medresede düzenlenecek defilenin bu projenin devamı ve tanıtımı niteliğindedir. Ayrıca bu defile, projenin tanıtımı ve sürdürülebilirliği açısından sağlayacağı faydalar yanında Mardin'in ulusal ve uluslararası tanıtımına büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!