Mardin’deki altın kazısı sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Mardin’deki altın kazısı sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2009 14:36

MARDİN’in Kızıltepe İlçesi'ne Bağlı Sürekli Köyü’nde kanalizasyon çalışmaları sırasında kepçenin ortaya çıkardığı gömü çevresinde yapılan kazılar sona erdi. Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, kazılarda bulunan üç toprak küpün içinde 215’i altın sikke olmak üzere toplam 450 parça altın bilezik, muskalık, kolye ve gümüş sikkelerin bulunduğunu söyledi.

Kızıltepe'ye bağlı Sürekli Köyü'ndeki çalışmaları yaklaşık bir hafta öhce tamamlayan Mardin Müze Müdürlüğü'ne bağlı kazı ekipleri, çıkan altınların incelemesini de tamamladı. Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, kazı ve araştırma alanında 3 küpün içinde daha önce benzeri olmayan kendine özgü kültür varlıklarına rastladıklarını belirterek, Kazı alanındaki çalışmalarda, höyük tabakası içinde daha derin bir duvarın izin bulduklarını, altın ve gümüş kültür varlıklarının da, küçük toprak kaseler içerisinde duvarın içinde saklanmış olduğunu söyledi.

EYYÜBİ VE İLHANLI DÖNEMİNE AİT

Bulunan kültür varlıklarının, 10 ve 13'üncü yüzyıllara ait Eyyübi ve İlhanlı dönemlerine ait eserler olduğunu anlatan Müze Müdürü Erdoğan şunları söyledi:

“Bir- iki eserde ise Bizans belirtisi mevcut. Çok hassas bir şekilde 4 arkeolog eşliğinde yaptığımız kazı çalışmalarımızı bugün itibari ile sonlandırdık. Veri kaybına sebebiyet vermemek için kazı ekibimiz ince bir çalışma yaptı. Sürekli Köyü'ndeki kazılarda toplam 215 tanesi altın sikke olmak üzere 450 parça gümüş, bronz sikke, boncuk, bilezik ve ziynet eşyasından oluşan kültür varlıklarına ulaştık.”
Erdoğan, Sürekli Köyü'nü sit alanı içerisine almak için Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruda bulunduklarını da belirterek, üniversiteleri köyde bilimsel araştırma yapmak üzere bölgeye davet etti
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!