Maratonda ilk aşama tamam

Güncelleme Tarihi:

Maratonda ilk aşama tamam
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yüzbinlerce gencin geleceğini belirleyecek Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS'de) başarılı olabilmek için dün 1 milyon 359 bin 579 öğrenci ter döktü. 10.30'da başlayan sınav, saat 13.30'da sona erdi. ÖSS'de başarılı olan adaylar, 21 Haziran 1998 Pazar günü ikinci basamak sınavı olan ÖYS'ye katılacaklar. Tüm yurtta sınav yapılan merkezlerde her zamanki heyecan, gerginlik, yetişememe korkusu ve trafik yoğunluğu yaşandı. Sınava eşofmandan takım elbiseye, şapkadan türbana kadar değişik kıyafetlerle gelenler oldu. Adaylara türban yasağı uygulanmadı. Bazı illerde tutuklular sınava cezaevinde girerken, hasta yatağından kalkıp bu yarışta yerlerini alan adaylar da vardı.

SAHTEKAR YAKALANDI

Gaziantep'te Osman Karakan'ın yerine sınava girmek isteyen Çukurova Üniversitesi Tekstil Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Ahmet Kaymaz görevlilerce yakalandı. Gözaltına alınan Kaymaz sorgulanırken, kaçan Osman Karakan aranıyor. Özellikle Güneydoğu'da adayların sınava girdikleri binaların çevresinde sürekli güvenlik gücü bulunduruldu. Sınav evrakının sağlıklı bir şekilde Ankara'daki Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne ulaştırılması için her türlü önlem alındı.

İzmit'te minik izciler, 5 yıl önce başlattıkları bir geleneği dünkü sınavda da yerine getirdi. İzciler, sınav yapılan binaların önlerinde ellerinde pankartlarla sürücüleri klakson çalmamaları konusunda uyardı. Minik izciler, bu uyarıyı dikkate alıp klakson çalmayan sürücülere şeker dağıttı.

ÖSS sonuçları mayıs ayında açıklanacak

YÜZBİNLERCE üniversite adayı, dün 3 saat boyunca üniversitenin kapısını aralayabilmek için ÖSS sınavında ter döktü. ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, sınavı aksatacak herhangi bir olay meydana gelmediğini belirterek, Ankara ve Gaziantep'te başkasının yerine sınava girmeye çalışan 2 kişinin yakalandığını bildirdi.

ÖSS, Türkiye'de 80 il ve 64 ilçe merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefkoşa'da olmak üzere toplam 145 sınav merkezindeki 4 bin 966 binada, 70 bin 367 salonda gerçekleştirildi.

Sınavın sağlıklı ve güven içinde geçmesi için 4 bin 966 bina sınav sorumlusu, bin 82 bina sorumlusu yardımcısı, 4 bin 966 bina yöneticisi, 70 bin 367 salon başkanı, 72 bin 913 gözetmen, 5 bin 866 yedek görevli, 54 bin 314 hizmetli ve bin 986 kent içi sınav evrakı koruma kuryesi görev yaptı.

Toker, ayrıca, şu ana kadar kendilerine verilen bilgiye göre, Ankara ve Gaziantep'te başkasının yerine sınava girmeye çalışan 2 kişinin emniyet ekiplerince yakalandığını kaydetti.

120 PUAN ŞARTI

ÖSS puanları hesaplanırken, sözel, sayısal ve eşit ağırlıklı olmak üzere üç puan türü hesaplanacak. 1998 ÖSS'yi kazanmış olmak için sözel, sayısal veya eşit ağırlıklı puanlardan en az birinin 105 ve daha yukarı olması gerekiyor. Ancak, ikinci sınav olan ÖYS'ye girebilmek için üç puan türünün en az birinden 120 puan alma şartı bulunuyor. 105 ve 120 arasında puan alanlar adaylar, isterlerse Açıköğretim Fakültesi veya meslek yüksekokullarına girebilecekler. Sınav sonuçları, Mayıs ayı başında, Sınav Sonuç Gazetesi, 900'lü telefon hatları ve internet aracılığı ile adaylara duyurulacak.

ÖSS'de başarılı olan adaylar, 21 Haziran 1998 Pazar günü ikinci basamak sınavı olan Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS)'na katılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!