Temas edilmeden, manyetik dalgaların elle yönlendirilmesiyle çalan müzik aletinin adı ne?

Güncelleme Tarihi:

Temas edilmeden, manyetik dalgaların elle yönlendirilmesiyle çalan müzik aletinin adı ne
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2018 19:05

Manyetik dalgaların elle yönlendirilmesiyle çalan müzik aleti bir bilgi yarışmasıyla gündeme geldi. Bu alet, Dünya'nın ilk elektronik müzik aletlerinden biri olarak kabul edilir. Peki, Temas edilmeden, manyetik dalgaların elle yönlendirilmesiyle çalan müzik aletinin adı ne?

Haberin Devamı

Theremin ilk elektronik ve çalarken temas gerekmeyen müzik aletidir. İsmini mucidi olan Rus Profesör Leon Theremin'den alır, 1928'de mucidi tarafından patenti de alınmıştır. Gerçek adı Termenvox veya Aetherphone'dur. Daha sonra İngilizceleşerek zamanla "Theremin" adını almıştır.

Orijinal adı Termenvox veya Aetherphone'dur. Daha sonra ingilizceleşerek zamanla "Theremin" adını almıştır. Kontrolü iki metal anten arasında sağlanır, bu antenler aleti çalan kişinin ellerinin pozisyonunu algılarlar. Bir el ile titreşim dalgaları gönderilir diğer el ile de sesin şiddeti ayarlanır. Teremin ürkütücü sesler ile birleşik bir alettir. Elektrik sinyalleri teremin uzerinde büyütülür ve bağlı olan hoparlörlere gönderilir.Bilim-kurgu ve Korku filmlerinde sıkça kullanılmıştır.Yapılışından bu yana ilginç ve kendine özgü bu enstrümanla birçok müzisyen ve fizikçi ilgilenmiştir. Jerry Lewis, Cary Grant, Vladamir Lenin, Albert Einstein, Igor Stravinsky teremin çalmış ya da çalmayı denemiş kişilerdendir.

1960´lı yıllarda sıkça kullanılmaya başlanan Synthesizer´in babası Robert Moog, küçük bir çocukken duyduğu tereminin sesinden etkilenip hobi olarak elektronik müzikle ilgilemeye başlamış ve kendi kendine teremin yapmaya çalışmıştır. Rober Moog Synthesizer´ın tasarımında büyük ölçüde tereminden esinlenmiştir.

Haberin Devamı

En Büyük Teremin Ustası Clara Rockmore

Clara Rockmore, Teremini en iyi çalan kişi olarak kabul edilir. Tereminin yayılmasına ve dinlenmesine çok büyük katkıları olmuştur. Dünya üzerinde teremini hakkıyla çalabilen parmakla gösterilecek kişiler arasındadır. 1998 yılında 87 yaşındayken vefat etmiştir. Ölümünden sonra, 2006 yılında yayınlanan "Clara Rockmore's Lost Theremin" adlı albümü kesinliklikle dinlemelisiniz. Bu albüme Deezer ve Spotify gibi platformlardan rahatça ulaşabilirsiniz.

 

BAKMADAN GEÇME!