Manukyan'ın seks kölesiydim tek kuruş tazminat alamadım

Güncelleme Tarihi:

Manukyanın seks kölesiydim tek kuruş tazminat alamadım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2004 01:15

13 yaşından bu yana genelevlerde çalışan 36 yaşındaki Filiz Kargal, Matild Manukyan'ın tek varisi olan oğlu Kerope Çilingir aleyhine 500 bin dolar tazminat istemiyle dava açtı. Hem de bir ilke imza atıp vesikasının silinmesi için iptal başvurusunda bulundu.

FİLİZ Kargal'ın avukatlığını yapan Abdurrahman Tanrıverdi, Hürriyet'e, İstanbul Beyoğlu İş Mahkemesi'nde açılan 2003/948 sayılı dava ile 500 bin dolar tazminat istediklerini, 2003/345 sayılı dava ile de sigortalılığın tespiti ve emekliliğinin sağlanması talebinde bulunduklarını söyledi.

Kargal, açtığı davada işe yıllık ve haftalık izinlerinin kullandırılmadığını, mesai, fazla çalışma ile yıpranma tazminatının ödenmediği ve SSK primlerininin yatırılmadığını savundu. Kargal, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

‘‘Manukyan'ın seks kölelerinden biriyim. Genelevden çıkarıldığım tarihte tek kuruş tazminat almadım. Halbuki bunlarda 23 yıl çalışmış olup hiçbir sosyal garantim ve gelirim bulunmamaktadır. Üç çocuk annesiyim. Tekrar oraya dönmek istemiyorum. 13 yaşında genelevde çalıştırılmanın herhalde resmi bir kaydı olmayacaktır. Polis baskınlarında bizi ya kömürlüğe saklarlardı veya çatıya çıkarırlardı. İstanbul Ahlak Masası'nda mutlaka bu kayıtlarımız vardır. Ben yavrularımın bakımını adeta sürenerek yapıyorum, gençliğimi yaşayamadım, ilkokulu bitirdim ve bunların ummuhanesinde işe başladım, ortaokul ve lise çağlarımı yaşayamadım. Onlar ise kaçıramadıkları vergilerde rekorlar kırdılar, madalayalarla şereflendirildiriler. Bu nedenle sigortalılığımın tesbiti ile geçmiş yıllarımın pirimlerini yatılıralarak, emekli edilmemi talep etmekteyim.’’

REGL OLMAMAMIZ İÇİN RAHMİMİZİ DAĞLADILAR

Kadınların regl olmamaları için rahimlerin dağlandığını kaydeden Kargal, şunları söyledi: ‘‘Bize 30 gün fuhuş yaptırarak fazla çalışmamız sağlanıyordu. Hiçbir sosyal hakımız olmadığı gibi zorunlu olan sigorta pirimlerimiz de yatırılmamış. Çok ağır şartlarda çalıştırmalarına rağmen emekli olma hakımız da elimizden alınmış. İşten atıldığımızda da hiçbir tazminat alamıyoruz. Uğradığım maddi ve manevi zararlar nedeniyle Manukyan'ın tek varisi olan oğlu Kerope Çilingir aleyhine dava açtım.’’

Türkiye'de Vesikaya ilk iptal başvurusu

Halen evli olan ve üç çocuk annesi Kargal, vesikasının silinmesi için de İçişleri Bakanlığı'na ayrıca dava açtı. Ankara 12. İdare Mahkemesi, davayı ‘‘yetki’’ yönünden reddederek dosyanın İstanbul İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Dosyanın İstanbul İdare Mahkemesi'nde bulunduğu ve önümüzdeki günlerde karara bağlanacağı belirlendi. Kargal'ın vesikasının iptali kararının fuhuştan kurtulmak isteyen hayat kadınları için ‘‘örnek’’ oluşturacağı kaydedildi. Kargal, vesikasının iptali için avukatları Mevlüde Ertek Tanrıverdi ile Abdurrahman Tanrıverdi kanalıyla yaptığı başvuruda şöyle dedi:

Müvekkilimiz 13 yaşından beri Türkiye vergi rekortmenlerinden Manukyan'ın evlerinde hürriyeti tahdit edilerek, seks kölesi olarak çalıştırılmıştır.

Halen 40'lı yaşlarda olan bu kadın evlidir ve üç çocuk annesidir. Zaten arzusu dışında yaptırılan bu işe tövbe etmiş ve bulabildiği işlerde tüm gücüyle çalışarak, günlük nafakasını kazanmaya çalışmaktadır.

Manukyan'ın ölümünden sonra trilyonluk mirasını devralan oğlu, evleri kapatmış ve 600 kadar sermaye kadın sokaklara dökülmüş ve bunların yüzde 99'unun sigortasız çalıştırıldıkları anlaşılmıştır.

Bu kadınlardan bazıları duyarlı bazı sivil toplum kuruluşlarının yardımcı olması ile sigortalılığın tespit ve tazminat davası açmışlardır. Ancak, bu yetersizdir.

Fuhuşla Mücadele Tüzüğü, fuhuştan kurtulmak isteyen kadınlara yardımcı olunacağına amir olup bu kaydın silinmesinin şahsın ölümünden 2 yıl sonra veya 75 yaşını geçmesi koşullarına bağlı tutulması, hukuk devletinin ilkeleri ile bağdaşmamakta çağdışı bir uygulama izlenimi bırakmaktadır.

Sağlığında vergi rekortmenliğini kimseye kaptırmayan Matild Manukyan'ın oğlu Kerope Çilingir, annesinin ölümünden sonra genelevleri kapattı. Çilingir, eski bir hayat kadınının açtığı tazminat davasıyla karşı karşıya.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!