Manavgat'ta 321 hektar ormanlık alan kül oldu

Güncelleme Tarihi:

Manavgatta 321 hektar ormanlık alan kül oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 17:50

ANTALYA Valisi Alaaddin Yüksel, Manavgat'ta meydana gelen yangından 321 hektar orman arazisinin kül olduğunu ve bölgede 806 bin YTL tutarında zarar tespit edildiğini açıkladı. 3 evin kullanılmaz hale geldiğini ve 16 hayvanın telef olduğunu kaydeden Vali Yüksel, ikinci bir emre kadar Antalya'da ormanlık alanlarda piknik yapılmasının ve motosiklet, cip ve benzeri safari turlarının yasaklandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Vali Alaaddin Yüksel, Manavgat'ın Bucakşıhlar Köyü yakınlarında dün saat 09.00 sıralarında başlayan, rüzgarın da etkisiyle büyüyen ve bugün saat 04.00 sıralarında kontrol altına alınıp soğutma çalışmalarına başlanan orman yangınının ardından daire amirleriyle birlikte olay yerinde inceleme yaptı. Manavgat Kaymakamlığı'nda daire amirleriyle birlikte bir toplantı yapan Vali Yüksel, yangın hakkında bilgiler verdi. Yüksel, yangından 321 hektar orman arazisini etkilendiğini, 3 evin tamamen kül olduğunu ve 16 hayvanın da telef olduğunu açıkladı.

Yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini kaydeden Vali Yüksel, sıcak havalarda küçük bir cam parçasından bile yangın çıkabileceğine dikkat çekti. Vatandaşları daha duyarlı olmaya çağıran Vali Yüksel şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Yüksek hava sıcaklıkları yangın riskini artırmaktadır. Özellikle nem oranının düşmesiyle birlikte yangınların çıkması daha da güçlenmektedir. Bu da ormanda kırık bir cam parçasının bile yangına sebebiyet verebilmesidir. Kırık cam parçaları, çevresindeki otları tutuşturarak maalesef büyük orman yangınlarına yol açabiliyor. Antalya bölgesinde, bugünden itibaren ikinci bir emre kadar vatandaşlarımızın ormanlarda piknik yapması yasaklanmıştır. Ormanlık alanlarda ve mücavir alanların içersinde motosiklet, cip ve benzeri yapılan her türlü safari turları da durdurulmuştur.”

321 HEKTAR ORMAN YANDI

Herkesin yasağa uymasını isteyen Vali Yüksel, “Dün sabahtan itibaren Orman Bölge Müdürlüğümüzün ve çeşitli kuruluşların yardımıyla yangın söndürme çalışmalarımız hızlı bir şekilde başlamıştır. Başarılı çalışmaların neticesinde yangın gece 04.00 sularında kontrol altına alınarak soğutma çalışmaları başlamıştır. Yangın çalışmalarında 8 helikopter, 7 uçak, kamu ve kurumlara ait 10’un üzerinde dozer, Orman Genel Müdürlüğüne ait 40 arazöz, çevre ilçelerden ve beldelerden yaklaşık 50 arazöz, orman teşkilatının diğer ekipleriyle birlikte 600 kişi yangınla mücadele etmiştir. Maalesef Manavgat’ta çıkan orman yangını sonucunda 321 hektar ormanlık alanımız yanmıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüksel, yangının sadece ormanlık alanda değil, Bucakşıhlar ve Dikmen köyleri ile kısmen de Sarılar Beldesi'ndeki yerleşim alanlarında etkili olduğunu vurgularken, “Ancak Manavgat Kaymakamlığı'nın yerinde ve zamanında müdahalesi ile ormana mücavir olan yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızın süratle bölge dışına tahliyeleri yapılarak can kaybının önlenmesi sağlanmıştır. Ormana mücavir alan içinde 3 ev yangın nedeniyle tamamen zarar görmüştür” dedi.

TEDAŞ VE TELEKOM HATLARI DA YANDI

Yangının meydana geldiği bölgede 806 bin YTL tutarında maddi zarar tespit edildiğini aktaran Vali Yüksel, şöyle devam etti:

“Telekom ve TEDAŞ’ın da hatları da 50 bin YTL tutarında zarar gördü. 11 alçak gerilim hattı, 6 yüksek gerilim hattı ve bölgenin iletişimini sağlayan 2,5 kilometrelik fiber optik kablo yandı. Soğutma çalışmalarının başlamasından sonra süratle hem su, hem haberleşme hem de elektrik çalışmalarına başlanmıştır. Elektrik ve suyu bu akşamdan itibaren, haberleşmeyi de yarın sabahtan itibaren sağlayacağız. Manavgat Kaymakamlığı ve Antalya Valiliği Kriz Merkezi bünyesinde hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Ön geçici hasar tespitimize göre bölgemizde 128 çiftçimizin zirai alanında hasar meydana geldi. Yine zirai alanlarında bulunan 6 bin 400 meyve ağacı, 14 dekar sebze alanı ve de 3 dekar civarında sera alanı kısman ya da tamamen yandı. 16 küçükbaş ve büyükbaş hayvanın telef olmasının yanı sıra 72 arı kovanı da yangından etkilendi. Önümüzdeki günlerde zarar gören köylü ve çiftçilerimizin hasarları tespit edildikten sonra zararları karşılanacaktır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!