Maliki’yi uyarın

Güncelleme Tarihi:

Maliki’yi uyarın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2012 00:00

ABD Başkanı Barack Obama ile önceki akşam telefonda görüşen Başbakan Erdoğan, Irak’ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki’nin başta Sünniler olmak üzere diğer etnik ve dini kesimlere karşı tavır almasına dikkat çekti, “Maliki ‘Arkamda ABD var’ havası yayıyor. Bu konuda Irak yönetimini uyarmanız gerekir” dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam telefonda görüştüğü ABD Başkanı Barack Obama’yı, Irak’ta son dönemde yaşanan gelişmeler konusunda uyardı. İki lider yılın ilk görüşmesinde Irak konusuna ağırlık verdi.

Erdoğan, Şii kökenli Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin başta Sünniler olmak üzere diğer etnik ve dini kesimlere karşı tavır almasına dikkat çekerek şunları söyledi: “ABD’nin Irak’tan çekilmesi öncesi Maliki’nin ABD’ye gitmesi diğer kesimlerce anlamlı bulunuyor. Bu kesimlerde, ‘Maliki Washington’a giderek ABD yönetiminin desteğini arkasına aldı. Bu nedenle bize karşı baskıcı tutumu başlattı ve güç paylaşımını öldürdü’ algısı yerleşmiş durumda. Maliki de ‘Benim arkamda ABD var’ havası yayıyor. Bu konuda Irak yönetimini uyarmanız gerekir. Irak’taki istikrar çok önemli. Irak’ı yönetenler istikrarı bozucu faaliyetlerden uzak durmalılar. Irak’ın siyasi ve toprak bütünlüğünü çok önemsiyoruz. Bu amaçla Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani’nin Ulusal Konferans Toplantısı çağrısını da destekliyoruz.”

Aynı düşünüyoruz

Erdoğan’ın bu sözleri üzerine Obama da, ABD’nin Irak’taki huzur ve istikrara çok büyük önem verdiğini belirterek, bu konuda Türkiye ile benzer düşündüklerini, ABD’nin Irak’ta sadece bir kesime destek vermesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Görüşmeyle ilgili Başbakanlığın açıklamasında da, “İki lider, Irak halkına istikrar, demokrasi ve refah getirecek kapsayıcı ve ‘ortaklığa dayalı bir hükümeti’ desteklemeyi sürdürme hususunu ele almışlardır” denildi. Görüşmede Suriye ve İran da ele alındı.

Allavi ile de görüştü

Erdoğan dün de Irakiye lideri İyad Allavi’yle telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan görüşmede, Irak’ta demokrasi karşıtı ve mezhepçi yaklaşımların ülkeyi kaosa sürüklemesinden endişe duyduğunu belirtti. Gerilimin daha da tırmanması halinde ülkenin bir iç savaşa sürüklenebileceğine bunun bölgesel yansımalarının da olabileceğine dikkati çeken Erdoğan, Irak halkının barış, demokrasi, istikrar ve refah içinde yaşamasını arzulayan Türkiye’nin bu amaca hizmet eden tüm Iraklı siyasetçilere destek vereceğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!