Mal bidirimi teklifi AKP'ye takıldı

Güncelleme Tarihi:

Mal bidirimi teklifi AKPye takıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 16:57

Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamamasının ardından ANAP ve CHP, mal bildirimi konusunda değişiklik öngören AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır ile CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu’nun iki ayrı yasa teklifinin Genel Kurul gündemine alınması için grup önerisi getirdi.

Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamamasının ardından ANAP ve CHP, mal bildirimi konusunda değişiklik öngören AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır ile CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu’nun iki ayrı yasa teklifinin Genel Kurul gündemine alınması için grup önerisi getirirken, AKP, "bu yönde bir çalışma başlattıkları" gerekçesiyle tekliflerin görüşülmesine karşı çıktı.

Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamamasının ardından ANAP, AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nın mal bildirimi ile ilgili bölümünde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifinin Genel Kurul gündemine alınmasını grup önerisi olarak getirdi. Önerinin aleyhinde sözalan DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, son günlerin güncel olayı olan mal bildirimi konusunda Türkiye’nin sadece bu olaya kilitlenip bu meselenin bir şekilde çözülmesi konusuda fikir birliğine ulaştığını dile getirerek, bu kadar hassas bir konunun defalarca TBMM gündemine getirilmesine karşın AKP’nin kesinlikle bu meselenin gündeme gelmesini istemediğini söyledi. AKP’nin bu meselenin çözülmesini istemediğini, bunu da defalarca ifade etikleri için konunun bir sonuca ulaşmadığını bildiği için önerinin aleyhinde söz aldığını anlatan Kandoğan, yoksa bu konudaki teklifleri desteklediğini belirtti. Kandoğan, Yalçınbayır’ın teklifinin bu konunun kökünden halledilmesi için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

ELBİRLİĞİYLE YARIM SAATTE ÇIKARALIM

Partisinin önerisi üzerine söz alan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, "siyasetçiler olarak bu vebali daha fazla taşımayalım. Helal kazandığı malı insanlara açıklanmasında ne zarar var" dedi. İki haftadır anlamsız bir şekilde siyasetin itibarını zedeleyen mal bildirimi konusunu halletme çağrısı yapan Sarıbaş, "Zamanımızı almaz bu teklifi yarım saatte çıkaralım ve bu tartışmalar da son bulsun" dedi. Sarıbaş, teklifin yasalaşması durumunda sadece siyasilerin değil Türkiye’de 1 milyon 187 bin kişinin mal varlıklarını nasıl kazandıklarının ortaya çıkacağını dile getirirken, "Gidin Bilkent konutlarına bir tane milletvekili veya bakanlar kurulu üyesi bulamazsınız ama emniyet müdürü, vali ve asker bulursunuz" diye konuştu. ANAP’in diğer grup Başkanvekili Ömer Abuşoğlu ise elbirliğiyle söz konusu teklifi yasalaştırma çağrısı yaparken, "Bu teklifi elbirliğiyle geçirmemiz durumunda sadece çocuklarımıza değil torunlarımıza bile bırakacağımız en büyük miras olur" dedi.

ÇALIŞMA BAŞLATTIK

Önerinin aleyhinde söz alan AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ise AKP olarak Yalçınbayır’ın ve Hacaloğlu’nun tekliflerinin içeriğine karşı olmadıklarını söyledi. Ergin, Maksat üzüm yemekse, maksat mal bildirimi yasasına açıklık, şeffalık getirerek kamuoyunun bilgisine sunmaksa, biz, çok uzun olmayacak bir süreçte bu iki teklifi de referans alacak siyasi etik konusunda bir yasa teklifi çalışmasını başlattık. Bu çalışmada tüm grupların katkılarına açığız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!