Makinistten ’Babil’e elle sansür

Güncelleme Tarihi:

Makinistten ’Babil’e elle sansür
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2006 00:00

İstanbul Kartal Belediyesi'nin Aylık Kültür Sanat Etkinliği ilginç bir sansüre sahne oldu

Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, sosyal belediyecilik anlayışı ile Aylık Kültür Sanat Etkinliği başlattı.

Aralık ayı etkinlikleri çerçevesinde Alejandro Gonzalez İnarritu’nun yönetmenliğini yaptığı, başrollerini Brad Pitt ve Cate Blanchett’in paylaştığı 7 dalda Altın Küre Adayı olan Babil (Babel) adlı filmin biletleri ücretsiz olarak Kartallılara dağıtıldı. Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gösterilecek filme10 yaşından küçüklerin getirilmemesi de istendi. Geçen çarşamba günü saat 19.30’da filmin ilk gösterimi başladı.

Kültür çatışmasını konu alan filmin başlamasından kısa bir süre sonra, küçük bir çocuğun mastürbasyon yapması görüntülerinin ardından bazı izleyiciler salondan ayrıldı. Ancak filmi seyretmek için kalan izleyicileri ise ilginç bir sürpriz bekliyordu.

Bazı seyircilerin salonu terk etmesi üzerine makinist, filmin geri kalan bölümündeki öpüşme sahnelerini elle sansürledi. Makinistin ilginç sansürü uygulamasına diğer bölümlerde de devam etmesi üzerine tepkiler arttı. Bazı izleyiciler sessizce salonu terk etti. Bazıları da kültür merkezindeki görevlilere "Öpüşme sahnesinde bile sansür uygulanır mı? Evinizdeki televizyonda bile izlemiyor musunuz" diye tepki gösterdi. 300 kişiyle başlayan film sonunda salonda sadece 50 kişi kalmıştı.

Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, makinistin sansür yöntemiyle ilgili olarak "Özrü kabahatinden büyük" diyerek, olayı araştıracaklarını söyledi. Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Kabacıoğlu da makinistin tereddüde kapılıp kendince sansür uygulamasının kendilerini rahatsız ettiğini belirterek, "Kartal halkımızın da bunu anlayışla karşılayacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!