Makine ihracatı yüzde 25 arttı

Güncelleme Tarihi:

Makine ihracatı yüzde 25 arttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 16:52

Türkiye'nin makine ve aksamları ihracatı, 2005 yılında yüzde 25 artarak 5,1 milyar dolara ulaştı. Makine ve aksamları ihracatının genel ihracattan aldığı pay yüzde 7'ye yükseldi.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden (OAİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, OAİB kapsamında yapılan ihracatta ise 2005'de önceki yıla göre yüzde 27 artış kaydedildi. OAİB kapsamında yapılan ihracat 2,7 milyar dolara ulaşırken birlik üyeleri en fazla ihracatı Almanya, ABD, İtalya, İngiltere, Rusya, Irak, Romanya, Fransa, İran ve Bulgaristan'a yaptı.

İhracatta en yüksek payı ise inşaat ve madencilik makineleri, takım tezgahları, pompa ve kompresörler aldı.
Makine ve aksamları ihracatı alt mal gruplarına göre incelendiğinde ilk sırayı 1 milyar dolarlık ihracat ile klima ve soğutucular aldı. Toplam makine ve aksamları ihracatı içinde yüzde 20 paya ulaşan klima ve soğutucuların ihracatında ilk üç pazarı Irak, İngiltere ve Almanya oluşturdu. İkinci sırada yer alan motorlar 870 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşırken, üçüncü sırada 683 milyon dolarlık ihracatla yıkama, boyama ve kurutma makineleri yer aldı.
Alt gruplar içinde en yüksek ihracat artışı yüzde 72 ile kauçuk, plastik ve lastik işleme makinelerinde görüldü. İran ve Romanya, bu mal grubunun en büyük pazarları oldu.

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçı Birliği Başkan Vekili Adnan Dalgakıran, yaptığı değerlendirmede, ihracat artış hızının yüksek gibi görünse de ülkenin bu alanda taşıdığı gerçek potansiyeli göstermediğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!