Mahruki: Dağa çıkışları engellemek hata olur

Güncelleme Tarihi:

Mahruki: Dağa çıkışları engellemek hata olur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 11:43

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki, Aladağlar'da meydana gelen üzücü olayla ilgili olarak, ”Dağa çıkışları yasaklamak ve engellemek gibi hatalı bir bakış açısı olamaz” dedi.

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki, yetkili kişilerin zaman zaman hatalı açıklamalar yaptığına dikkati çekerek, ”İnsanlar istedikleri zaman dağa çıkabilirler. İzin almaları gerekmez. Zaten bu konuyla ilgili yetkili bir merci de yok. Sadece Ağrı ve Cilo Dağları'na çıkış için izin gerekli. Burada da güvenlik nedeniyle izin alamıyorsunuz” diye konuştu.

“Kar Leoparı” ünvanlı dağcı Nasuh Mahruki, son olayda dağa çıkan Hacettepe Dağcılık Kulübü elemanlarının tecrübeli olduğunu, ancak bu tür olaylarda bir anlık hatanın istenmeyen sonuçlar doğurduğunu belirterek, “Aladağlar'a çıkan arkadaşlar bizim oradaki AKUT ekibine de bilgi veriyorlar. Sonuçta gittikleri yer bir Milli Park. Ücretini ödeyip giriyorsunuz. Zaten girerken de sizi biliyorlar. İzin almak gibi saçma bir şey olamaz” dedi.

Dağcılık sporunun riskli ve tehlikeli bir branş olduğunu vurgulayan AKUT Başkanı Mahruki, şöyle konuştu:
“Bu sporda ölümleri engelleyemezsiniz, ancak azaltabilirsiniz. Şimdi düşünün trafik kazalarını bitirebilir misiniz? Bu ona benziyor. Ölümlerin yaşanmaması söz konusu olamaz. Bunlar doğal sonuçlar. En iyi dağcılar bile hayatını kaybediyor. Riskleri azaltmak için eğitim, ekipman ve hazırlıklarınızı en iyi şekilde yapmanız gerekir. Yasaklayalım, engelleyelim gibi hatalı bir bakış açısı olamaz.”

-FEDERASYONDAN BİLGİLENDİRME YAZISI-

Öte yandan, Dağcılık Federasyonu, 27 Ocak 2006 tarihinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin imzasıyla 81 il valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne dağcılık mihmandarlarıyla ilgili bilgilendirme yazısı gönderdi.
Söz konusu yazıda, şöyle denildi:
“Açıklamalar ve yasal düzenlemeler ışığında, dağlarımızda ve kış sporlarının uygulandığı merkezlerde, turizm de dahil tüm faaliyetlerde güvenlikli ve nitelikli iş üretilmesi açısından istihdam edilen belgeli dağ mihmandarları, belgeli dağcılık eğitmenleri ve Dağcılık Federasyonu Eğitim Yönetmeliği gereği 'Eğitimlerini tamamlamıştır' belgesine sahip olan kişiler ile işbirliği içinde faaliyet sürdürülmesi konularında koordinasyon sağlanması ve ilgili kurumların bilgilendirilmesi hususlarında gereğini bilgilerinize rica ederim.”
(KİB-SSG)

11:59 14/02/06
"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!