Mahkemeden MHP'ye: Kongreyi topla

Güncelleme Tarihi:

Mahkemeden MHPye: Kongreyi topla
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2016 00:25

MHP’de parti yönetimini değiştirmek üzere harekete geçen muhalefetin başvurusu üzerine Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, olağanüstü kongresinin toplanmasına karar verdi. Mahkeme, kongrenin toplanabilmesi için 3 kişilik ‘çağrı heyeti’ görevlendirdi.

Haberin Devamı

1 Kasım seçimlerinin ardından olağanüstü kongre talebinde bulunan 16 MHP il başkanının Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne açtığı dava dün sonuçlandı. Duruşma öncesinde, mahkeme salonun önünde güvenlik önlemi alındı. Duruşmaya sadece tarafların avukatlarının katılmasına izin verildi. Salona izleyici ve gazeteci alınmadı. Duruşmada, muhalif kanadın avukatları, üç kişinin ‘çağrı heyeti’ olarak görevlendirilmesi talebini yineledi.

ÜÇ KİŞİLİK ÇAĞRI HEYETİ
Genel Merkez avukatları ise mahkemenin davaya bakma görev olmadığı yönünde itirazında bulundu. Ancak itirazları kabul edilmedi. Savunmaların ardından hâkim Ümran Kaptan, davanın kabulüne karar verdi. Mahkeme, MHP üyesi Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç’in çağrı heyeti olarak atanmasına hükmetti. Üç kişilik heyet, karar doğrultusunda partiyi olağanüstü kongreye taşıyacak. Mahkeme, tüzük değişikliği teklifini karara bağlayabilmesine de hükmetti.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
Bu aşmadan sonra taraflar mahkemenin gerekçeli kararını bekleyecek. Mevzuata göre, mahkemenin gerekçeli kararını 15 gün içinde tamamlaması gerekiyor. Gerekçeli kararının açıklanmasının ardından MHP’nin karara 8 gün içinde Yargıtay nezdinde itiraz hakkı bulunuyor. Ancak, temyiz incelemesinin sürmesi, çağrı heyetinin çalışmalarını sürdürmesine engel olmadığı bildirildi. Bu süreçte, çağrı heyeti ‘olağanüstü kongre’ kararını ilan edecek. Bu ilan, 15 gün askıda kalacak. Bu sürede, çağrı heyeti, kongrenin tarihinin belirlenmesi, salon kiralanması gibi işlemleri yapabilecek. Karara göre, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve genel merkez yönetimi, kongre çağrısına uymasa dahi üç kişilik heyet, kongreyi toplayabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!