Mahkemede şova hapis

Güncelleme Tarihi:

Mahkemede şova hapis
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Duruşma salonlarında kavga çıkaranlara anında hapis cezası verilecek. Kavgalı duruşmaları sona erdirmek için CMUK'ta yeni düzenlemeler hazırlayan Adalet Bakanlığı, bu konuda hakimlere geniş yetkiler tanıdı. Tasarıya göre adliye koridorlarında kavga edenler de hapisle cezalandırılacak.

Adalet Bakanlığı, Ceza Muhakemeleri Usülü Kanunu'nda (CMUK) kavgalı duruşmalara son verecek önlemler içeren geniş ve ayrıntılı düzenleme yapıyor. Yeni CMUK tasarısında hakimlere duruşmanın huzur ve güvenini sağlamaları için geniş yetki tanındı. Bakanlık Komisyonu'nun hazırlıklarını sürdüğü CMUK tasarısında, özellikle çete duruşmalarında izleyecilerin kavga çıkarmasını engellemek için, ‘Hakimin mahkemeye yönelik olmasa da olay çıkaran ve duruşmanın huzurunu ve güvenliğini sarsan kişilere anında hapis cezası vermesi’ benimsendi. Tasarıda, hakimin duruşmanın güvenliğini sağlamak için alacağı önlemlerin altı ayrıntılı şekilde çizildi.

Tasarıya göre, hakimler duruşmada olay çıkaran ve mahkemenin huzur ve güvenliğini ihlal eden kişileri duruşma arasında veya sonunda derhal yargılayıp, tutuklamaya sevkedebilecekler. Bu düzenleme duruşmayı izleyen basın mensupları için de geçerli olacak.

Yeni düzenleme ile hakimler sadece duruşmalarda değil, adliye koridorlarında da olay çıkararak, duruşmalarının sukünetini bozan kişiler hakkında anında yargılama yapıp, tutuklama kararı verebilecekler. Bu uygulama ile adliyelerdeki kavga görüntülerine son verilmesi hedefleniyor. Hakimler, gerekli görmeleri halinde, kritik duruşmalar için ek güvenlik önlemi alınmasını talep edebilecekler.

Hakimler duruşmada olay çıkaran avukatlar hakkında da Adalet Bakanlığı'na haklarında disiplin işlemi yapılması talebiyle suç duyurusunda bulunabilecekler. Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu, yeni CMUK tasarısıyla duruşmalardaki güvenliğin sağlanması ile geniş ve ayrıntılı düzenleme yapıldığını söyledi. Denizkurdu, ‘‘Hakimlerimiz şu anda da yetkilerini kullanarak duruşmaların güvenliğini sağlama imkanına sahipler. Ancak, CMUK'ta bu konu detaylı şekilde düzenlendi’’ dedi.

CMUK Komisyonu'nun 20-21 Ekim'de yeni tasarıyı görüşerek, son şeklini vereceği ve ay sonunda tasarının Adalet Bakanlığı'na teslim edeceği öğrenildi. CMUK tasarısı, TBMM'ye sunulan yeni TCK'ya paralel düzenlemeler getiriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!