Mahkeme Ä°zmir iddianamesini kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme Ä°zmir iddianamesini kabul etti
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 09:59

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nde, yolsuzluk soruşturması kapsamında Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianame özel yetkili 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede bir numaralı sanık olarak gösterilen Aziz Kocaoğlu için 397 yıl hapis cezası istenirken, Kocaoğlu'nu makamında ziyaret eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Biz başkanımıza güveniyoruz. İnşallah el birliği içinde merkezi Hükümet’le İzmir’i 21’inci yüzyıla taşıyacağız" dedi.

Haberin Devamı

Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi ve baÄŸlı ÅŸirketlerde ’Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, kurulan örgütün faliyetleri kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, belgede sahtecilik, kurumu zarara uÄŸratmak, rüşvet, tehdit, görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla 2 mayıs 2011 tarihinde özel yetkili cumhuriyet savcılığının talimatıyla operasyon yapıldı.Â

Bu operasyonda 36 kişi gözaltına alındı, 20’si tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi, 17 kişi tutuklandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç, Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Serpil Keskin, Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen, Grand Plaza Genel Müdürü Reha Pekerten, Büyükşehir Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar, Adnan Saygun Kültür Merkezi Müdürü Nagehan Genç, organizatör Ata Karataş, Hakan Say, Ömer Devrim Ergin, Harun Aslan, Mustafa Çakar, firma yetkilisi Erden Erdener, organizatör Alaattin Eraslan, Kuşadası Belediyesi Sosyal İşler Sorumlusu Erdoğan Uyan ve Büyükşehir Protokol Müdür Vekili Zeki Karatay’ın tutuklanmasına itiraz edildi. İtirazlar sonucu Destek Hizmetleri Daire Başkanı Serpil Keskin, Adnan Saygun Kültür Merkezi Müdürü Nagehan Genç ile Grand Plaza Genel Müdürü Reha Pekerten 30 Eylül’de, Büyükşehir Protokol Müdür Vekili Zeki Karatay 14 Ekim’de, organizatörler Harun Aslan ve Mustafa Çakar da geçen ay tahliye edildi. Böylece ilk operasyonda tutuklu sanık sayısı 11’e indi.

Haberin Devamı

'İKİNCİ DALGA’DA ÖNCE 11 TUTUKLAMA

Büyükşehir Belediyesi’ne ikinci dalga operasyon ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun EXPO sunumu için Paris’de bulunduğu 22 kasım 2011 tarihinde gerçekleşti. Bu dalgada gözaltına alınan 44 kişiden Kültür Şube Müdürü Abdülhalim Cumhur Yazıcı, İzenerji Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay, Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Tülay Tümay, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı çalışanı Pınar Çalışkan ve Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Cengiz Başkurt, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Cafer Konca, Şube üyeleri Necip Binici, Cafer Alt, Memiş Sarı, Yakup Yıldırım, prodüksiyon firması ortağı Sedat Sakur tutuklandı.

Haberin Devamı

Ä°TÄ°RAZ ÃœZERÄ°NE 13 TUTUKLAMA DAHA

Cumhuriyet Savcısı’nın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 26 kişinin tutuklanması için yaptığı itirazı değerlendiren İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi 13’ü için daha tutuklama kararı verdi. Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, İZULAŞ ve İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, Grand Plaza Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Vekili Işık Çelikoğlu, İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, Grand Plaza Eski Genel Müdürü Muharrem Derbentoğlu, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker, Turkuaz şirketi yetkilileri Gökhan Boğazkesen ve Ferit Faruk Boyacıoğlu, organizasyon şirketi yetkilileri Mustafa Nafi Kaya ile Murat Boyacıoğlu cezaevine konuldu. Tutuklama kararı verilen İsmail Yoğurtçu ise yakalanamadı.

Haberin Devamı

KOCAOÄžLU DA 6 SAAT Ä°FADE VERDÄ°

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil’in iddianameyi hazırlama aşamasında ise Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 2 Ocak 2012 tarihinde adliyeye davet edildi. Kocaoğlu şüpheli sıfatıyla yaklaşık 6 saat ifade verdi ve serbest bırakıldı. Başkan Kocaoğlu’na 5 sayfalık ifadesinde, özellikle Çankaya Katlı Otopark, Spor Kulübü ihalesi, banliyö tanıtım filmi, kumanya, mandalina ve pide dağıtımları, konser ve kültürel organizasyonlar, Buca Toplu Konut yangın merdiveni ihalesi, personel bilgisayarlarının harddisklerinin değiştirilmesi gibi 28 ayrı konuda sorular sorulduğu öne sürüldü.

BAZI SANIKLAR İÇİN GÖREVSİZLİK

Haberin Devamı

Özel Yetkili Savcı Birol Çengil 15 gün önce iddianameyi hazırlayarak 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen ve Kuşadası Belediyesi Sosyal İşler Sorumlusu Erdoğan Uyan ile tutuksuz olan, Nuri Batıhan, Zeki Fidandal, Doğan Demirsoy, Sadullah Gerçek, İbrahim Dengi, Cengiz Kuçak, Ozan Üzümcü, Ali Gürkan Turgay, Yusuf Atık hakkındaki suçlamaları ise örgütlü suç kapsamında değerlendirmeyip bu dosyadan ayırdı. Bu zanlılarla ilgili görevsizlik kararı vererek gerekli işlem yapılmak üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Haberin Devamı

Davanın görüleceği 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Güngör Tosunoğlu, geçen hafta sonu emekli olmak için dilekçe verdi ve bu haftabaşından itibaren izne ayrıldı. Tosunoğlu’nun izin bitiminde emekliye ayrılacağı belirtildi.

BAKAN YILMAZ: "BAÅžKANIMIZA GÃœVENÄ°YORUZ"

Bu arada Milli Savunma Bakanı Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu makamında ziyaret etti. Yılmaz, marinaların kente çağ atlattığını öne sürerek, şunları söyledi:
"Çandarlı Limanı ile hem Alsancak’taki limanın bir kısmının yolcu limanına çevrilmesi, hem İnciraltı’na kruvaziyer limanda ihtiyaç düşünürüz. İstanbul’a ikiden fazla yolcu limanı lazım. İzmir’e de hiç şüpheniz olmasın bir değil iki üç olması lazım. İzmirli kardeşlerimizin şuna dikkat etmesi lazım. Turgut Reis marina yapılmadan önce bir köy gibiydi. Marinadan sonra sınıf atladı. Yalıkavak da aynı şekilde. İzmirli hemşerilerim çok iyi bilir, Çeşme’ye yapılan yat limanını görsünler. Çeşme’ye artı değer kazandırmıştır. EXPO’da İzmir’e yapılacak kruvaziyer liman da başkanımızla birlikte el ele vererek İzmir’i bulunduğu statüden çok daya iyi konuma getireceğiz diyoruz. İzmir Türkiye’nin batıya açılan yüzüdür. Ancak bulunduğu yerden çok iyisini hak ediyor. Biz başkanımıza güveniyoruz. İnşallah el birliği içinde merkezi Hükümet’le İzmir’i 21’inci yüzyıla taşıyacağız. Çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine gitmek gibi bir hedefimiz var. Her ilimizde bu hedefi amaç edinmesi lazım. El ele verirsek bir ve beraber olursak yapamayacağımız hiçbir iş yoktur."

BAKAN YILMAZ'DAN KOCAOÄžLU'NA ZÄ°YARET

KOCAOĞLU İÇİN 397 YIL HAPİS İSTEMİ

İddianemede, bir numaralı sanık olarak yer alan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hakkında 34 ayrı suçtan toplam 397 yıl hapis cezası istendi.İki numaralı sanık Genel Sekreter tutuklu Pervin Şenel Genç için 261, üç numaralı tutuksuz sanık Sait Ersu Hızır için 123 yıl hapis cezası istendi.

CEZAEVÄ°NDEKÄ° BELEDÄ°YE BÃœROKRATLARI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç

Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen

Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey

İZULAŞ ve İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener

Grand Plaza Eski Genel Müdürü Muharrem Derbentoğlu

Grand Plaza Başkan Vekili ve Genel Müdür Vekili Işık Çelikoğlu

İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı

İzenerji Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay

ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker,

Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri

Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı

Büyükşehir Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar

Kültür Şube Müdürü Abdülhalim Cumhur Yazıcı

Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Tülay Tümay

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı çalışanı Pınar Çalışkan

Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Cengiz Başkurt,

Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!