Mahkeme: Dava için izin gerek

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme: Dava için izin gerek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2013 00:00

Ethem Sarısülük’ün ölümüne ilişkin iddianameyi önceki gün kabul eden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis memuru A.Ş. hakkındaki davanın, “İzin alınmadan açıldığı” gerekçesiyle “yargılamanın durmasına” ve “gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine” karar verdi.

Haberin Devamı

Bu karar üzerine Başsavcılık yargılama izni için dosyayı Ankara Valiliği’ne gönderecek. Vali başkanlığındaki Ankara İl İdare Kurulu yargılama izni vermezse tek bir gün bile tutuklu kalmayan A.Ş hiç mahkeme önüne çıkmadan dosya kapatılmış olacak. Sarısülük ailesi bu kez yargılamanın başlaması için yargılama iznini ret kararını idari yargıya taşımak zorunda kalacak.

AİLE AİHM’YE

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar “Bir polis memurunun önce tekme atıp sonra ateş ederek birini öldürmesi görevle ilgili değildir. Yargılama izni istenebilmesi için suçun görevle ilgili olması gerekir. İdari olarak ateş emri verilseydi belki bu konu tartışılabilirdi. Ama ateş et emri verilmemiş. Görev sınırının aşılması sözkonusu. Görevini yaparken ama görevi dışında işlenmiş bir suçtur. Bu nedenle ağır ceza mahkemesinin kararı bu yönüyle de hukuka aykırı. Ankara Valiliği yargılama izni vermezse, biz idare mahkemesine bu iznin verilmesi için dava açacağız. Yine zamana yayılan bir süreç olacak. Burada siyasi iktidar, polis ve yargı işbirliği çıplak şekilde gözler önüne serildi. İç hukuktan umudumuz tükendi. AİHM’ye başvuracağız. Bir de AYM’yi deneriz daha kararlaştırmadık” dedi.
      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!