Mahkûma avukatla telefon izni

Güncelleme Tarihi:

Mahkûma avukatla telefon izni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2015 01:32

ANAYASA Mahkemesi (AYM), cezaevindeki tutukluların avukatlarıyla telefonla görüşmelerine vize veren çok önemli bir karara imza attı. AYM, askeri cezaevinde o dönemde Balyoz Davası’ndan hükmen tutukluktan sonra tahliye edilen ve yeniden yargılamada beraat eden emekli Kurmay Deniz Albay Mehmet Koray Eryaşa’nın bireysel başvurusu üzerine hükmen tutukluya cezaevinden avukatıyla telefonla görüşme hakkı tanınmamasını haberleşme özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi.

Haberin Devamı

AYM, Eryaşa’ya beş bin lira tazminat ödenmesine de karar verdi AYM’nin bu kararı ışığında yeni bir düzenleme yapılırsa, bu yol tüm hükmen tutuklular için açılacak. Aksi halde, cezaevindeki tutuklular ve hükmen tutuklular bireysel başvuru yoluyla tek tek başvurarak, bu hakkı AYM kararıyla alabilecekler.

AYM’nin dünkü Resmi Gazete’de yayımladığı kararına göre, İstanbul’daki 3. Kolordu Komutanlığı Özel Tip Askeri Ceza ve Tutukevi’nde Balyoz Davası’ndan hükmen tutuklu olarak bulunan emekli Kurmay Deniz ALbay Mehmet Koray Eryaşa, avukatıyla telefonla görüşmesine izin verilmesini istedi. Eryaşa, komutanlıktan avukatının bürosunun İzmir’de olması nedeniyle cezaevine sürekli gelmesinin mümkün olmadığını ve bu sebeple avukatı ile telefonla görüşmesinin önemli olduğunu savundu. Ancak bu talep, hükümlü ve tutukluların telefonla yapacağı tüm görüşmelerin dinlenip kayda alınırken, avukatıyla yapılacakları görüşmelerin dinlemesinin ve kayıt altına alınmasının yasal olarak mümkün olmaması ve tutuklunun avukatıyla telefon görüşmesi yapması konusunda kanunda bir hak tanınmadığı gerekçeleriyle reddedildi. Eryaşa, hükmen tutuklu olarak bulunduğu askeri cezaevinde, avukatı ve ailesiyle görüşmesinin kısıtlanması, izlenmesi ve savunma hazırlamak için gerekli olduğunu belirttiği internete erişiminin engellendiği iddiasıyla özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğini ileri sürerek, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. AYM avukatla görüşme konusunda mevzuatta bir düzenleme olmaması nedeniyle ihlal kararı verdi. Diğer ihlal iddiaları ise reddedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!