Madoff: Bankalar dolandırıcılığa göz yumdu

Güncelleme Tarihi:

Madoff: Bankalar dolandırıcılığa göz yumdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 15:44

ABD tarihinin en büyük dolandırıcısı olarak tanınan, fon yöneticisi Bernard Madoff, Aralık 2008’de tutuklanmasından bu yana ilk kez New York Times’a konuştu.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor            

“Ponzi oyunu”nun çöküşünün ailesine bu kadar zarar vereceğini tahmin etmediğini söyleyen Madoff, adını açıklamadığı bazı bankaların ve hedge fonların bu dolandırıcılık ağının içinde “suç ortağı” olduğunu söyledi. Madoff daha önceki açıklamalarında hep bütün işi tek başına yaptığını söylüyordu.

 

150 yıl hapis cezasına çarptırılan Madoff’un Aralık ayında oğlu intihar etmiş, bunun yanı sıra ailesi birçok davayla karşı karşıya kalmış, mülklerine el konmuş, kendisi ve eşi Ruth çocuklarından kopmak zorunda kalmıştı. 

 

Madoff, New York Times’a verdiği röportajda çeşitli bankalar ve hedge fonla yaptığı işlemleri etkili ve akıcı bir dille anlattı. Madoff bu kurumların “gönüllü körlüğüne” dikkat çekerek kendilerine verilen bilgilerle düzenleme raporları arasındaki tutarsızlıkları görmediğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Madoff, “Bilmek zorundaydılar. Ama onların tavırları daha çok ‘Eğer yanlış bir şey yapıyorsan, biz bunu bilmek istemiyoruz’ şeklindeydi” dedi.

 

Röportajda suçlu olduğunu kabul etmekle ve hiçbir şeyin suçlarını affettiremeyeceğini söylemekle birlikte yorumlarını parasını batırdığı küçük yatırımcılardan çok büyük yatırımcılara ve dev kurumlara odakladı.

 

Röportaj öncesi 13 Ocak’ta New York Times’a bir elektronik posta gönderen Madoff, birçok uzun vadeli yatırımcının daha dolandırıcılık olayları başlamadan önce kendisi üzerinden başka hiçbir yerden kazanamayacağı kadar para kazandığını yazdı. Madoff, “Zarar etmelerini istemezdim ama piyasaya girerken bu riskten haberdardılar” dedi.

 

Madoff’un döndürdüğü Ponzi oyunu 16 yıl boyunca kağıt üzerinde 65 milyar doların yanı sıra 20 milyar dolar nakdin kaybına neden olmuştu.

 

Haberin Devamı

*Bu yazı New York Times gazetesinde "From Prison, Madoff Says Banks ‘Had to Know’ of Fraud" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!