Madımak firarisi artık Alman

Güncelleme Tarihi:

Madımak firarisi artık Alman
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2013 00:00

Almanya, 37 kişinin öldüğü Madımak Oteli katliamı firarisine vatandaşlık verdi.

Haberin Devamı

Karara Yeşiller Partisi Federal Meclis Milletvekili Memet Kılıç tepki gösterdi: “Anayasaya aykırı. Sivas canisi Alman vatandaşlığı zırhının arkasına sakladı.” Almanya’da Yeşiller Partisi Federal Meclis Milletvekili Memet Kılıç’ın Meclis’e sunduğu soru önergesini cevaplayan Federal Hükümet, 2 Temmuz 1993’te 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Madımak Oteli katliamına karışan bir kişinin Alman vatandaşlığına alındığını açıkladı.

2 TALEP, 1 RET

/images/100/0x0/55ea0c75f018fbb8f8672e39


Kılıç’ın, “Almanya’da yaşayan Sivas katliamı mahkûmlarından veya zanlılarından kaç kişi Alman vatandaşlığı için başvurdu, kaçı karara bağlandı” sorusuna Federal Hükümet adına cevaplayan Müsteşar Dr. Ole Schröder, şimdiye kadar 2 talep geldiğini belirtti. Schröder, bir kişiye Alman vatandaşlığı verildiği, bir kişinin talebinin ise reddedildiğini açıkladı. Alman vatandaşlığı alan kişinin ismi ise bilgilerin gizliliği ilkesi gereği açıklanmadı. Sivas katliamcısının 31 Mayıs 2013’te Alman nüfus müdürlüğüne Alman vatandaşı olarak kaydedildiği de açıklamada yer aldı.

VATANDAŞLIK ZIRHI

Karara tepki gösteren Milletvekili Kılıç, “Vatandaşlık, Alman güvenlik birimlerine yardımcı olduğu ve istihbarata çalıştığı için verilmiştir” iddiasında bulundu. Memet Kılıç, suç işleyenlerin vatandaşlığa alınmasının anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Almanya’da doğup büyüyen Türk çocuklarını Alman vatandaşlığına almamak için binbir dereden su getirenler, 37 kişinin ölümünden sorumlu kişiye Alman vatandaşlığı veriyor. Sivas canisi Alman vatandaşlığı zırhının arkasına saklandı” dedi.

Haberin Devamı

9’U ALMANYA’DA

SİVAS davasından yargılanıp mahkûm olan firarilerden 9’u Almanya’da yaşıyor. Türkiye’nin şimdiye kadar 9 hükümlü için 10 kez iade dosyası gönderdiğini belirten Memet Kılıç, Türkiye’nin iade dosyalarını eksik gönderdiğini Almanya’nın da iade etmemek için direndiğini belirtti. Firarilerin isimleri şöyle:
Adem Ağabektaş (Stuttgart yakınlarında)
 Mehmet Yılmaz, Murat Songür (Münih)
Vahit Kaynar (Berlin)
Sedat Yıldırım
Muhammed Nuh Kılıç (Mannheim)
Ömer Demir
Adem Bayrak
Eren Ceylan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!