Madenden kaçış yok

Güncelleme Tarihi:

Madenden kaçış yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2010 00:00

2 arkadaştılar. Ekmek paralarını katran karası kömürden çıkarıyorlardı. Her vardiya yürekleri ağızlarında iniyorlardı Bursa’daki madene. Korktukları da oldu. Ama o gün onlar inmemiş, 19 arkadaşları can vermişti. Maden kapatıldı. Ekmek parasının peşinden bu kez Dursunbey’e geldiler. Başka iş yoktu, kömürdü kaderleri. Ve kader, katran karası kömürün içinde kararttı hayatlarını...

Haberin Devamı

YİNE BALIKESİR YİNE FACİA - FOTO GALERİ

GRİZU FACİASINDA HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERİN FOTOĞRAFLARI

MADEN OCAĞINDA GRİZU PATLAMASI:  13 ÖLÜ  / WEB TV

BALIKESİR’deki grizu faciasında ölen madencilerden 26 yaşındaki Engin Tanrıkulu ile Muammer Karaca’nın 2 ay önce Bursa’da kurtuldukları ölüme, Dursunbey’deki maden ocağında yakalandılar. Bursa’daki Bükköy maden ocağı, 19 kişinin öldüğü kazanın ardından kapatılınca, iki arkadaş, Odaköy’deki ocakta çalışmaya başlamıştı. 5 yıllık evli Tanrıkulu’nun, 4 yaşında bir oğlu vardı.

/images/100/0x0/55ea7725f018fbb8f881bd5a
/images/100/0x0/55ea7725f018fbb8f881bd5c
Giysilerim eridi

Kendisi de uzun yıllar madencilik yapan baba Emin Tanrıkulu, oğlunun ölümüne ilişkin “Bursa’daki kazadan olay saatinden önceki vardiyada çalıştığı için kurtulmuştu. Kazayı duyduktan bir süre sonra Engin’in öldüğünü ağabeyi Talat’ın (24) yaralandığını öğrendim. Engin sık sık ‘Bir gün bu kazalar bizim başımıza da gelecek’ derdi ama sigortalı işte çalışmak için katlanıyordu” dedi. Talat Tanrıkulu ise “Biz yüzeye yaşamını yitirenlerden 20 metre yakındık. Arkadaşlarımızın yanına gitmek üzereyken patlama oldu. Giysilerimin eridiğini hissettim. Ortalık karardı. Madenin içinde yolumu bulamadım. Arkadaşlarımın yardımıyla kurtuldum” diye konuştu.

Amcası da ölmüştü

Cenazeleri Dursunbey Soğuk Hava Deposu’na konan diğer madencilerin yaşam hikayeleri de yürekleri burkuyor. Patlama sırasında madende oluşan 1800 derecelik ısıda kavrularak ölen işçilerden Serkan Aydın, aynı madende 2006’daki patlamada ölen amcası Muzaffer Aydın ile aynı kaderi paylaştı. Serkan Aydın, üç ay sonra, Mehmet Özer ise 26 Mart’ta evlenecekti. İbrahim Saygılı’nın ise asıl mesleğinin elektrikçilik olduğunu belirten ağabeyi Mustafa Saygılı, kardeşinin doğru dürüst para kazanamadığı için madende çalışmaya başladığını söyledi. Süleyman Duman, işe gitmeden önce ailesiyle helalleşmişti. Karısına “Benim için Yasin okuyun” diyen Demirel’in ise iki ay kızı olmuştu.

Nişana gitti kurtuldu

Yaralı Davut Yaren (45), amcasının oğlu Ali Yaren’in kazada hayatını kaybettiğini hastanede öğrendi. Davut Yaren, “Bir daha madene inmem” derken, yine patlamadan kurtulan iki çocuk babası Celal Açık (37), “Allah beni iki ay sonra doğacak çocuğuma bağışladı” diye konuştu. Aynı hastanede tedavi gören Tanrıkulu, Yaren ve Açık’ın sağlık durumları iyi. Ölen işçilerden 2 çocuk babası Bünyamin Tuncay, yaklaşık iki yıldır kardeşi Ahmet Tuncay ile madende çalışıyordu. Aynı vardiyada çalışan iki kardeşten Bünyamin patlamada yaşamını yitirirken, nişan için Erzurum’a giden Ahmet faciadan kurtuldu.

Örnek işletmeydi

TBMM’de kurulan Madencilik Meclis Araştırma Komisyonu dün başkan Altan Karapaşaoğlu başkanlığında toplandı. Karapaşaoğlu, birkaç gün içerisinde bölgede incelemelerde bulunacaklarını söyledi. Komisyon üyesi Balıkesir CHP Milletvekili Ergün Aydoğan, “Patlamanın ardından madende incelemelerde bulunduk. Ancak olayın nasıl meydana geldiğini belirleyemedik. Burası 2006 yılındaki patlamanın ardından son teknolojiyle donatılmış, tüm alarmları kurulmuştu. Biz bu maden ocağını örnek bir işletme olarak gösteriyorduk” diye konuştu. Ölen işçilerden İbrahim Saygılı’nın ağabeyi Mustafa Saygılı ise, “Son beş gündür ‘Madende gaz kaçağı var. Çin malı malzemeler kullanıyorlar’ diyordu” iddiasında bulundu. Ölen 13 madenci dün toprağa verildi.

Katil Dursunbey yaktın aslan oğlumu

Balıkesir’in Dursunbey İlçesi’ndeki kömür ocağında önceki akşamki grizu faciasında ölenlerden maden mühendisi Özgür Seçkin, dün ailesinin oturduğu Denizli’nin Serinhisar İlçesi’nde toprağa verildi. Soyadını değiştiren ve eşi Zeynep de kendisi gibi maden mühendisi olan Özgür Seçkin’in bir taksi bagajında getirilen tabutunu görünce sinir krizleri geçiren annesi Güldane Piliç’in feryatları yürekleri dağladı. Güldane Piliç, “Katil Dursunbey, oğlumu aldı. Suna boylum, kara gözlüm, aslan oğlumu yaktılar” diye haykırdı.

Ambulans yoktu taksiyle getirdiler

BALIKESİR’deki patlamada yaşamını yitiren Özgür Seçkin’in (33) cenazesi dün ticari bir station tipi taksiyle memleketi Denizli’nin Serinhisar İlçesi’ne getirilerek, son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine katılan Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, cenazeyi Denizli’ye getirirken yaşadıkları sorunlara değinerek, “Mühendisi Denizli’ye getirebilmek için ne bir ambulans, ne başka araç bulunabildi. Üç ayrı araç değiştirip sonunda bir taksi ile cenazeyi getirebildik. Ölümüze de dirimize de sahip çıkamıyoruz. Devlet bu konuda hassas olmalı” dedi. Mühendis Seçkin Sivas Cumhuriyet Üniversitesi mezunuydu. İzmir’in Bergama İlçesindeki Ovacık Altın Madeni’nden bir yıl önce Odaköy’deki kömür madenine gelen Seçkin, Aralık 2009’da Bursa’da meydana gelen göçükte, gazla dolu madene giren profesyonel kurtarma ekibinin başında görev yapıyordu. Kendisi gibi maden mühendisi olan Zeynep Seçkin ile evlenen Özgür Seçkin’in, 2.5 yaşında oğlu vardı.

10’ar bin lira yardım

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dursunbey’deki grizu faciasında yaşamını yitiren 13 madencinin yakınlarına 10’ar bin lira verileceğini açıkladı. Ölen işçilerden 27 yaşındaki Mustafa Demirel’in cenaze törenine katılan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle Acil Yardım Ödeneği’ni devreye soktuklarını bildirdi. Yıldız, “Ölen işçilerin yakınlarına 10 bin TL, hastanede tedavi gören yarılılara 7 bin TL, ayakta tedavi görünlere 5’er bin lira olmak üzere toplam 400 bin lira vereceğiz” dedi. Yıldız denetimler konusunda ise “20 gün önce denetim yapılmıştı. Havalandırma şartları son derece iyi ve gaz seviyesi ölçüm sistemlerinin olduğu bildirildi. 7-8 dakika önce gaz ölçümü yapılmış, seviyelerin normal olduğu söylenmiş ama bir anlık gaz deşarjından söz ediliyor” diye konuştu.

4 tutuklama

Şentaş Madenciliğin sahibi Erhan Ortaköylü, şirket ortaklarından Nihat Kosova ve Emre Temizer, madenin başmühendisi Barış Deler ve yeraltı mühendisi Halil Karakılıç, dün adliyeye sevkedildi. Barış Deler, savcılıkta ifadesinden sonra serbest kaldı. Mahkemeye çıkarılan işletme sahibi Erhan Ortaköylü, Nihat Kosava, Emre Temizer ve Halil Karakılıç tutuklandı.

Metan gazı yanmasından söz ediliyor

Binasının üzerine “Önce İnsan” yazan madenin sahibi olan Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü, dün ifade vermek üzere Dursunbey Cumhuriyet Savcılığı’na gitti. Savcılıkta tansiyonu düşen kalbinden de rahatsızlığı bulunduğu belirtilen Ortaköylü, fenalaşınca Dursunbey Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Daha sonra savcılığa gelerek ifade veren Ortaköylü, “Madende erken uyarı sistemi vardı. Bir metan gazı yanmasından sözediliyor. Kazanın nedeni inceleme sonunda ortaya çıkacak. Yanmanın meydana geldiği bölgede kapıya yakın olan işçiler ocaktan çıktı. Çok üzgünüm. Allah ölenlere rahmet eylesin” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!