Maden ocaklarına sıkı denetim geliyor

Güncelleme Tarihi:

Maden ocaklarına sıkı denetim geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 15:25

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, bir yıl içerisinde tüm maden ocaklarının denetimden geçirileceğini belirterek, “Ölümcül değere sahip kusurlar kesinlikle affedilmeyecek ve direkt katapılacak. Havalandırması dahi olmayan kömür işletmeleri var. İş sağlığı ve güvenliği alanında mutlaka bizim toplum olarak çok bilinçlenmemiz lazım” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘24’üncü İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’ açılış töreni Konya’da Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Programa katılması beklenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) Anayasa değişikliği görüşmeleri nedeniyle törende yer almazken, yerine Bakanlık Müsteşarı Birol Aydemir katıldı.

‘İŞ GÜVENLİĞİNDE GERİDEYİZ’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, törende yaptığı konuşmada ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) rakamlarına göre, dünyada 2.8 milyar işgücü bulunduğunu, bu işgücü içinde yılda 2.2 milyon insanın iş kazaları nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi. Konunun bir de ekonomik boyutu olduğunu ifade eden Aydemir, “Her ülke iş kazalarında milli gelirlerinin yüzde 1 ile 4’ü arasında kayıplar yaşamaktadır. Biz de tahmini olarak yılda 4 milyar TL iş kazalarından dolayı kaybetmekteyiz. İş sağlığı güvenliği konusunda en iyi ülke İngiltere. Biz İngiltere’ye nazaran 20 kat daha kötüyüz. Bizde her yüz bin işçiye düşen ölümlü iş kazası ortalama 15’tir. Bu gelişmiş ülkelerde ortalama 2.5- 3 arasındadır. Bu aslında gelişmekte olan ülkeler arasında ne noktada olduğumuzun çarpıcı bir örneğidir” dedi.

‘İŞİ HEP BİRLİKTE SAHİPLENMELİYİZ’

Birol Aydemir, işçi sağlığı konusunu herkesin sahiplenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Biz kaza olduktan sonra giden, denetleyen, ceza kesen denetim anlayışından önleyen, önleyici, iş birliği yapan yol gösteren bir denetim anlayışına geçiyoruz” diye konuştu. Maden işletmeleri üzerinde çalışırken çok üzücü sonuçlarla karşılaştığını anlatan Aydemir, şunları söyledi:

“2009 yılında maden işletmelerinde yapılan inceleme çerçevesinde eksikler belirlenerek giderilmesi için süre veriliyor. Yeniden gidilip inceleme yapıldığında sonuç hiç açıcı değil. İlk tespitte yapılan noksanların çok az bölümü yerine getirilmiş. İş güvenliği açısından ölümcül sonuçlar ortaya çıkaracak durumlar. İşveren ve işçi aynı hassasiyeti göstermezse yapacak hiçbir şey yok. Mevzuat değişikliği ve denetlemek yetmiyor. İş sağlığı ve güvenliği konusuna inanmamız lazım. Eğer bir maden işçisi elinde sigara ile madene iniyorsa yapacak bir şey yok. Bu işveren, işçi ve bizim hep birlikte aynı hassasiyetle işe sahiplenmemiz gerektiğini gösteriyor.”

‘EKSİKLERİ GİDERMEYEN MADENLER KAPATILACAK’

Maden işletmelerinde yaşanan kazalar sonrası çok etkilenip üzüldüklerini kaydeden Birol Aydemir, “Bütün maden işletmelerinin, özellikle kömür işletmelerinin tamamını (sayısı 500 civarında) bir yıl içinde mutlaka denetimden geçireceğiz. Ölümcül değere sahip kusurlar kesinlikle affedilmeyecek ve direkt katapılacak. Havalandırması dahi olmayan kömür işletmeleri var. İş sağlığı ve güvenliği alanında mutlaka bizim toplum olarak çok bilinçlenmemiz lazım” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!