Maden işçileri Ankara'ya yürüyecek

Güncelleme Tarihi:

Maden işçileri Ankaraya yürüyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2002 12:58

Bolu'da işten çıkarılan 97 maden işçisi, ''çalışma ve örgütlenme hakkını savunmak üzere'', 26 Ocak Cumartesi günü, aileleriyle Ankara'ya gidecek.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (DİSK) yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Bolu Mengen'deki kömür ocaklarının, 1987 yılında, özelleştirme ya da rödevans (kiralama) karşılığı işletme hakkının devir yöntemiyle özel sektöre devredildiği belirtildi.

Bu kömür işletmelerinden Göksu'daki ocakta çalışan 97 maden işçisinin, ''DİSK/Dev-Maden-Sen'e üye oldukları için işten çıkarıldıkları'' savunulan açıklamada, işverenin, ''sendikalaşmayı önlemek amacıyla'' kömür ocağını da kapattığı kaydedildi. İşverenin bu tutumunun işçiler ve aileleri tarafından protesto edildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''İşçiler, kömür ocaklarında iş ve can güvenliğinin olmadığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TKİ'nin ilgili kurumları tarafından gerekli denetimin yapılmadığını belirttiler.

Bolu'daki protestoların yeterli sonuç vermediğini gören işçiler, seslerini duyurabilmek, çalışma ve örgütlenme hakkını savunmak üzere 26 Ocak Cumartesi günü, aileleriyle Ankara'ya gitme kararı aldı. Ankara'da işverenin yönetim binası önünde basın açıklaması yapılacak ve Maden İşçisi Heykeli önünde protesto gösterisi düzenlenecek. Bu ve benzeri olayların sıkça yaşanması, İş Güvencesi Yasası'nın ne kadar zorunlu ve acil olduğunu bir kez daha kanıtladı.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!