LYS tercihlerinde hangi bölümlerin puanı değişti?

Güncelleme Tarihi:

LYS tercihlerinde hangi bölümlerin puanı değişti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2017 16:07

LYS 2017 sınavından başarılı puan öğrencilerin dikkat etmesi gereken önemli konular var. 2017 LYS tercihleri geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından yüz binlerce öğrencinin erişimine açılmıştı. LYS tercih işlemlerinin başlamasının ardından şimdi de öğrenciler LYS tercihleri için son günün ne zaman olduğunu merakla sorguluyorlar. Öte yandan LYS tercihlerinin nasıl yapılacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, 2017 LYS tercihleri için son gün ne zaman? LYS tercihleri nasıl yapılır? İşte, LYS tercihlerinin tamamlanması için ÖSYM tarafından belirlenen o tarih.

Haberin Devamı

LYS tercih kılavuzu aracılığıyla gitmek istedikleri üniversitelerin listesini belirleyecek olan adaylar, ÖSYM internet sitesi üzerinden bu işlemleri gerçekleştirecek. Yüz binlerce kişinin hayatına yön verecek olan LYS tercih işlemleri, üniversite adayları için merak konusu olacak. İşte, LYS tercih işlemleri gerçekleştirecek öğrenciler için bazı detaylar

TERCİH ROBOTUNU KULLANIN

Tercih Sihirbazı’na girdiğinizde, karşınıza yerleştirme başarı sıralamaları çıkacak. Puan türlerinin karşılarına başarı sıralarınızı yazacaksınız. Sihirbaz size yol gösterecek, ‘sonraki adım’ dediğinizde ise karşınıza bir il listesi çıkacak. Buradan okumak istediğiniz ili ya da illeri seçebileceksiniz. Ardından, karşınıza üniversiteler çıkacak. Bir önceki adımda seçtiğiniz ilde bulunan üniversiteler karşınıza seçili olarak gelecek. İsterseniz seçtiğiniz illerde olmayan farklı bir üniversiteyi de işaretleyebilirsiniz. Sıra geldi son adıma. Buradan okumak istediğiniz üniversitenin vakıf mı, devlet mi gibi tiplerine; açıköğretim, birinci öğretim gibi eğitim şekline; burs durumu ve istediğiniz puan türüne göre seçim yapabilirsiniz. Karşınıza seçtiğiniz kriterlere göre tahmini olarak yerleşebileceğiniz üniversiteler, bölümleri ve kontenjanları gelecek. Buradan istediğiniz bölümleri ‘listeme ekle (+) ’ sekmesine tıklayarak tercih listenizi oluşturabilirsiniz. Bu kadar basit.

Haberin Devamı

LYS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

LYS TERCİHLERİNDE SON GÜN NE ZAMAN?

ÖSYM LYS tercihleri için son günü sınav takvimiyle duyurdu: "2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

PUAN TÜRÜ DEĞİŞEN BÖLÜMLERE DİKKAT

Tercih yapılırken dikkat! Bu yıl kılavuzda puan türü değişen bölümler var. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’yla (YGS) girmeyi düşündüğünüz bir bölümün puan türü MF, TM ya da TS’ye geçmiş olabilir. Tercihinizi etkileyecek bu hatalara düşmemenin yolu da kılavuzu iyi incelemekten geçiyor. YGS ile öğrenci alan 14 bölümün puan türünü tercih listesi oluştururken bir daha gözden geçirmekte yarar var. Çünkü bu bölümlere artık Lisans Yerleştirme Sınavları’yla (LYS) yani TM, TS, MF puan türüyle öğrenci alınıyor. Bilgisayar ve öğretim teknolojileri, beden eğitimi ve spor, kimya, okul öncesi ile özel eğitim öğretmenliği bu alanlardan sadece birkaçı.

Haberin Devamı

Özel yetenekle öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümleri de artık LYS ile öğrenci kabul edecek. Açıköğretim lisans eğitimi almak isteyenlerin de LYS puanına bakılacak. İlahiyat fakültelerine de artık YGS ile değil, LYS ile girilecek.

Diğer önemli bir değişiklik de mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrenciler için, bu adaylar artık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapamayacak. Ancak bu öğrenciler ek puandan yararlanabilecek. YÖK, meslek lisesi mezunlarının üniversitelerin aynı alandaki ön lisans programlarına yerleştirilmeleri durumunda, merkezi sınavlardan aldıkları puanlara ilave edilecek ‘ek puan’ katsayısını 0.06 olarak açıkladı.

Haberin Devamı

LYS 2017 tercihleri yapacaklar dikkat İşte, puanı değişen bölümler

PROF. DR. E. ERTUĞRUL KARSAK (GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ): YENİ TEKNOLOJİ, TASARIM GÖZDE ALANLAR OLACAK

İlgi duyduğu alanda çalışanların başarılı olma ihtimalinin daha yüksek olduğu göz önünde bulundurularak, tercih sürecinde ilgi ve yeteneklerin dikkate alınması isabetli olacaktır. Uluslararası akademik işbirlikleri güçlü bir yükseköğretim kurumunda kaliteli ve nitelikli bir eğitim almanın başarıyı yakalamada önemli bir yeri var. Yeni teknolojiler, yenilikçilik, girişimcilik ve etikle ilgili derslerle müfredatını zenginleştiren; tasarımı, iletişim becerilerinin geliştirilmesini ve takım çalışmasını önemseyen programlara talep daha yoğun olabilir. Enerji, tasarım, akıllı sistemler, sağlık, fikri mülkiyet hukuku ve iletişimin gözde alanlar olacağını öngörüyorum. Bu çerçevede, mühendislik, tıp, hukuk ve iletişim fakültelerinin ilgi göreceğini düşünüyorum. Ayrıca tıp ile mühendislik, hukuk ile mühendislik, iletişim ile mühendislik gibi disiplinler arasındaki etkileşimin zaman içinde artacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

LYS 2017 tercihleri yapacaklar dikkat İşte, puanı değişen bölümler

EN ÇOK YAPILAN HATALAR

Tercih edilecek programların özel koşullarını incelememek,

Kişilik özelliklerini dikkate almayıp, akran ve çevre etkisiyle yeteneklerine uygun olmayan programlara yerleşmeye çalışmak,

“Mutlaka bir yeri kazanmalıyım” diye eğitim almak istenmeyen bir programı tercih listesinde bulundurmak,'İlk sıradaki tercihleri önemserken, alt sıradakilere aynı özeni göstermemek,


Tercih listesini puan ve sıra bakımından çok yakın değerlere sahip programlarla doldurmak.

MERAK ETTİKLERİNİZ

Eğitim uzmanı Salim Ünsal adayların en çok sorduğu soruları yanıtladı.

Tercih sırasının bir önemi var mı?

24 tercihin ilk sırasıyla son sırası arasında yerleşme şansı bakımından bir farklılık yok. Yerleşme işlemlerinde sistem puan önceliğine bakar. Hangi aday yüksek puan almışsa onu öncelikle yerleştirir. Puan eşitliği durumunda bu kez de Ortaöğretim Başarı Puanı etkisi çıkarılan ham puanlara bakılır ve yüksek olana öncelik verilir. O da eşitse tercih edilen programın puan türüne kaynaklık eden ana derslerde kim daha başarılıysa önceliği o alır. Burada da eşitlik varsa, ki bu olasılık çok zayıf, yaşı küçük olan önceliği alır. Yani adayın kaçıncı sırada tercih ettiğinin yerleşme şansı bakımından bir artı ya da eksisi yok.

Haberin Devamı

Yerleşme şansını artırmak için ne yapmalı?

Bir liste oluştururken öncelikle ilgi, yetenek ve beklentilere göre belirlenen programların sınav puanı ve sıralama tekniği bakımından da gözden geçirilmesi gerekir. İlgi duyulmasına rağmen başarı düzeyinin çok üstündeki programların tercih listesinde olmasının yerleşme şansı bakımından bir faydası olmaz, aksine yapabilecek daha rasyonel tercihlerin yerini alacağı için tercih sayısını azaltır. Bu nedenle sıraya uygun yerlerden oluşan bir liste olmalı. Listeyi yaparken sıralamanın yüzde 10-20 üstünden, yüzde 30-40 altına kadar alanda geniş bir yelpazeden yapmak yerleşme şansını artırır. Unutmayın; her bir tercih de istenilen, kazanıldığı takdirde pişman olunmayacak yerler olmalı. İlgi duyulmayan düşük puanlı bir yeri yazmak en büyük risklerden biri.

Puanı yüksek olan bir yeri her zaman puanı düşük olanın önüne mi yazmalı?

Bu tür programları sıralarken aradaki farkın ne kadar olduğu önemli. Eğer 15-20 puanlık farklar oluşmuşsa doğal olarak yüksek puanlı yerin üste yazılması, eğer düşük puanlıyı daha çok istiyorsanız onun üst sıraya yazılıp, yüksek puanlının ise tercih listesine artık girmemesi uygun olandır. Ancak puan farkı az ise istek sıranızı tamamen sahaya yansıtabilirsiniz.

Farklı puan türlerinden yapacağımız tercihleri neye göre sıralamamız gerekir?

Sınav sonuç belgenizdeki puan farkını bunun için bir referans olarak kullanabilirsiniz. A ve B puanlarıyla öğrenci alan programları tercih edeceğinizi düşünelim. A puanınız B’den 10 puan daha fazla ise A ve B puanlı programlarda hep bu 10 puanlık farkı gözeterek listeleme yapmanız uygun. B’de 380’lik bir yerin altına A’da 390’lık bir yeri yazmanızın sakıncası yok.

Vakıfların tercih sırasına verdikleri burslar bir yıllık mı?

Bu tür burslar üniversiteden üniversiteye değişim gösterir. Her vakıf üniversitesi tercih bursu yöntemi uygulamaz. Uygulayanlar da bazen tek yılı, bazen de tüm öğretim yıllarını kapsayacak şekilde burs verebilir. Bu kadar çeşitliliğin olduğu bir ortamda mutlaka bunu tercih öncesinde sorgulayın, teyit edin.

Okul birincisi tercihini nasıl yapmalı?

Okul birinciliği sadece o sınav döneminin 12’nci sınıflarında bulunan adayları kapsar. Önceki yıllarda okul birincisi olmuş adaylar, tekrar bu haktan yararlanmaz. Bu nedenle birincilerin tercih yelpazelerinin daha geniş olması gerekir. Bu kontenjan sadece devlet üniversitelerinde yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!