LYS’de de ‘Gezi’

Güncelleme Tarihi:

LYS’de de ‘Gezi’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2013 00:00

Gezi Parkı olaylarının LYS’yi ve sınava giren yüzbinlerce genci etkilememesi için, ÖSYM kriz masası oluşturdu. Olaylı bölgelere ulaşım ve sınav merkezlerinde sorun yaşanmaması için tedbir alındı.

Haberin Devamı

CUMARTESİ gecesi Gezi Parkı’na müdahale edilmesi, ÖSYM’yi de etkiledi. Dün yapılan LYS-1 (Matematik) ve LYS-5’in (Yabancı Dil) sorunsuz geçmesi için ÖSYM, kriz masası oluşturdu. Sabah saat 05.30’dan itibaren temsilcilerini İstanbul’da Şişli ve çevresindeki sınav merkezlerine gönderdi. E-5 ve Gümüşsuyu girişlerinde trafiğin nasıl ilerlediği ve adayların sorunsuz sınav merkezlerine ulaşıp ulaşamayacakları tespit edildi. ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanı Yasin Bulduklu, “Sorunun olmadığı bilgisini alınca sınavı başlattık” dedi. Dr. Bulduklu, Gezi Parkı olayları başladıktan hemen sonra bütün yöneticilerin merkeze geldiğini ve kriz masası oluşturduklarını belirterek sınavın sorunsuz geçmesi için yaptıkları hazırlıkları şöyle anlattı:

MEZUNİYET GÜRÜLTÜSÜ

Haberin Devamı

“Kriz masası kurduk. Gelişmeleri anbean izledik. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile sürekli görüştük. Planlarımızı yaptık. Gece koordinatörlerimizi sabah 05.00’te de çatışma bölgelerindeki sınav merkezlerimize gönderdik. Trafiği sürekli kontrol ettik. Sınav sorularının olduğu araçları normalde 07.00’de göndermemiz gerekirken, 05.30’da yola çıkardık. Temsilcilerden, adayların geliş durumlarını takip etmelerini istedik. Okullardan, ‘Adaylar geldi, problem yok’ bilgisini alınca da sınavı başlattık. Özellikle çatışma bölgesinde rahatsız eden bir durumun olup olmadığını ısrarla sorduk, herhangi bir sorun olmadığı bilgisini verdiler. Sadece Yenibosna’da bir gürültü olduğu bilgisini aldık. Eylemden dolayı sandık ama o bölgedeki Mümtaz Turhan Sosyal Bilimleri Lisesi’nin mezuniyet töreni nedeniyle gürültü olduğunu öğrendik ve anında müdahale ederek, sınav başlamadan durdurduk.”

MATEMATİK

İki soru hatalı mı

SINAV Dershanesi ve Fem Yayın Merkezi Matematik öğretmenleri basın kitapçığında bulunan matematik testindeki 12’nci işlem sorusu ve 18’inci polinom sorusunun cevabının olmadığını iddia etti. Geometri sorularının da zor olduğunu belirten eğitimciler, “Sınavda Analitik Geometri ayrımı kaldırıldığı açıklanmıştı, ancak 8 soru Analitik Geometri sorusuydu” dedi. - Nuran ÇAKMAKÇI

Haberin Devamı

Sayısalcıların sınavı bitti

646 bin 186 öğrencinin yarıştığı Lisans Yerleştirme Sınavı  LYS-1  (Matematik) dün sona erdi. 646 bin 193 adayın katıldığı sınav, Türkiye’de 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapıldı. 135 dakika süren sınavda matematik ve geometri testleri yer aldı. Matematik testinde 50 soru için 75 dakika; geometri testinde ise 30 soru için 60 dakika süre verildi. Öğleden sonra saat 14.30’da ise Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) yapıldı, 53 bin 308 aday katıldı. Sınavda adaylara 80 soru soruldu.

Fen ve EDEBİYAT haftaya

LYS-2  (Fen Bilimleri), 22 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Saat 10.00’da başlayacak, 135 dakika sürecek. LYS-2’de, fizik, kimya ve biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecek. LYS-3  (Edebiyat-Coğrafya) ise 23 Haziran Pazar günü yapılacak, 120 dakika sürecek. LYS-3’te, Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!