Lüküs Hayat'a Nazım izi

Güncelleme Tarihi:

Lüküs Hayata Nazım izi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2009 00:00

Geçtiğimiz günlerde 25. yılını kutlayan "Lüküs Hayat" opereti hakkında oyuncu Cem Davran ilginç bir iddiada bulundu.

Haberin Devamı

UNUTULMAZ MÜZİKALDEN KARELER

"Şarkı sözleri Nazım Hikmet" yazdı diyen Davran'ın demeçlerine İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya da destek verdi.


Lüküs Hayata Nazım izi
25 yıldır kapalı gişe oynayan "Lüküs Hayat" opereti hakkında Cem Davran, katıldığı programda bir döneme damgasını vuran oyunun bilinmeyen bir yönünü açıkladı. Televizyon Gazetesi'nin derlediği habere göre CNNTÜRK'te ekrana gelen "Kürşat Başar'la" programına konuk olan oyuncu Cem Davran, hala sahnelenen ve bir döneme damgasını vuran "Lüküs Hayat" oyunundaki Nazım Hikmet izinden bahsetti. Davran, "Lüküs Hayat'ın şarkı sözlerini Muhsin Bey (Ertuğrul) o sırada hapishanede olan, kendi deyimiyle "yasaklı" arkadaşına gidiyor. Bir miktar da para veriyor ve şarkı sözlerini yazmasını istiyor. Yıllarca 3-5 jenerasyondan saklanıyor bu ama Lüküs Hayat'ın şarkı sözleri Nazım Hikmet'in" açıklamasını yaptı. Lüküs Hayat'ın şarkı sözlerini mırıldanan Cem Davran, bu gerçeği tesadüfen öğrendiğini söyledi.
Programın ardından konuştuğumuz Cem Davran, "Muhsin Ertuğrul'un o dönem şarkı sözlerini Nazım Hikmet'e yazdırmasıyla ilgili iki rivayet var. Biri şarkı sözlerinin zamanında yetişmemesiydi. Sonuç olarak Muhsin Bey o dönemde şarkı sözlerini yakın arkadaşı Nazım Hikmete küçük bir meblaj karşılığında yazdırdı. O dönemde yasaklı olduğu için de şarkı sözlerini onun yazdığından hiç bahsedilmedi ve Ekrem-Cemal Reşit Rey kardeşlerin opereti olarak anıldı. Ama sözler Nazım Hikmet'e aittir" diyerek iddiasını sürdürdü.
Konuyla ilgili İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya ise Davran'ın bu açıklamalarına destek vererek, "Su götürmez bir gerçektir ki operetin 'Şişli'de bir Apartıman' şarkısının Nazım Hikmet'in sözlerine sahip olduğu bilinmektedir. Ekrem Reşit Rey'in çalıştığı önemli parçalarda söz anlamında destekte bulunduğu da bilinmektedir. Hikmet'in tam yasaklı olduğu bir dönem de değildir o dönem. Siyasi kimliğinden ötürü ismini kullanmadığı Orhan Selim takma ismini kullandığı bilinir. Cem Davran'ın verdiği bilgi doğru bir bilgidir" dedi. Refik Erduran ise konu hakkında  "Özellikle bu operet için söz yazdı mı bilmiyorum ama bir çok operet için o dönem söz yazım çalışmaları yaptığını biliyorum" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!