Lübnan'dan 33 yıl sonra bir ilk

Güncelleme Tarihi:

Lübnandan 33 yıl sonra bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2012 11:51

Lübnan Emel hareketinin kurucusu Şii İmam Musa Sadr ve iki arkadaşının, Muammer Kaddafi'nin daveti üzerine gittikleri Libya'da kaybolması üzerine iki ülke arasında 33 yıl boyunca gergin olan diplomatik ilişkilerde yeni dönem yaşanıyor.

Haberin Devamı

Kaddafi iktidarının devrilmesinin ardından Ulusal Geçiş Hükümetinin göreve gelmesiyle yoğunlaşan görüşmeler, Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur'un geçen hafta Libya'ya gerçekleştirdiği ziyaretle zirveye çıktı. Ekonomik, sağlık ve diplomatik ilişkilerin yanı sıra görüşmelerin ana gündemini Şii İmam Sadr ve arkadaşlarının halen hayatta olup olmadığı, hayattaysa nerede tutuldukları gibi konular oluşturdu.

Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur, 33 yıl aradan sonra gerçekleştirilen ilk diplomatik ziyaretin sonuçlarını, Trablus'ta bulunan AA ekibine değerlendirdi.
Muammer Kaddafi döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını, ancak yeni dönemde Libya ile ilişkilerin daha da geliştirileceğini ifade eden Mansur, bununla ilgili üst düzey görüşmeler yaptıklarını hatırlattı.

Haberin Devamı

Lübnanlı bir bakanın 33 yıl aradan sonra sonra ilk kez Libya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini ifade eden Mansur, “İmam Musa Sadr, Lübnan için çok önemli biriydi. Muammer Kaddafi, onu ve iki arkadaşını yıllar önce Libya'ya davet etti. Şiddet uygulattı, o günden sonra da kendilerinden bir daha haber alınamadı. Kaddafi'nin yaptıkları nedeniyle Lübnan ile Libya arasındaki diplomatik ilişkiler de neredeyse durdu. Bu süre içerisinde Lübnan hükümeti, Kaddafi'den, Sadr ve arkadaşlarının iadesi için çoğu kez girişimlerde bulundu, fakat sonuçsuz kaldı. Kaddafi bu süre içerisinde bir çok senaryo öne sürdü. Bunlardan biri Sadr ve arkadaşlarının İtalya'ya kaçtıktan sonra kaybolduğu yönündeydi. Ancak hiç birinin gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktu” diye konuştu.

"İMAM SADR İÇİN ARAŞTIRMALAR DEVAM EDECEK"

İmam Sadr ve arkadaşlarının akıbetlerinin belirlenmesi konusunda iki ülke yetkililerinin ortak bir çalışma içerisinde olduğunu anlatan Mansur, Lübnan hükümetinin bu konuda kendisini ve Sadr'ın oğlu Sadreddin Sadr'ı görevlendirdiğini belirtti. Bu konudaki yoğun çalışmanın önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, Lübnan ve Libya Adalet Bakanlıklarından yetkililerin sürekli irtibat halinde olacağını aktaran Mansur, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Libya Hükümetine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz. Onların yardımıyla önemli sonuçlara ulaştık. Musa Sadr ve arkadaşları hayatta, nerede tutuldukları konusundaki belirsizliğin en kısa zamanda giderileceğini düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Musa Sadr ve arkadaşlarının yaşadığına ve Libya'da bulunduklarına dair önemli bilgiler var. Bu konuda ilerleyen günlerde daha net sonuçlar elde edebileceğiz” dedi.

Bakan Adnan Mansur, mülakatın son bölümünde Türkiye ile Lübnan ilişkilerine de değindi. İki ülke ilişkilerinin çok güçlü temeller üzerine inşa edildiğini ve tarihi önemi bulunduğunu ifade eden Mansur, “Türkiye ile kardeşlik bağlarımız var. Türk ve Lübnan halkları tarihten gelen bir yakınlığa sahip. Türk mevkidaşım sayın Ahmet Davutoğlu dün Lübnan'daydı, üst düzey temaslarda bulundu. Aslında ben de orada olmak isterdim ancak Libya'da bulunduğum için kendisiyle görüşemedim. Orada olamadığım için üzgünüm. En kısa zamanda kendisiyle görüşmeyi ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!