Londra'da dilencilik kârlı meslek

Güncelleme Tarihi:

Londrada dilencilik kârlı meslek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

İngiltere'de yayın yapan Carlton televizyon kanalı ve Evening Standart adlı akşam gazetesi için ICM araştırma grubunun yaptığı bir araştırmaya göre, ülkenin başkenti Londra'da bir dilencinin yıllık geliri 10 bin sterlini (yaklaşık 10 milyar TL) buluyor. Bu rakamın İngiltere'de asgari ücretle çalışan bir işçinin bir yıllık net gelirinden bile yüksek olduğuna işaret eden ICM araştırma grubu, bir yıl boyunca Londra'da dilencilere verilen paranın toplamının da 12 milyon sterlin (yaklaşık 12 Trilyon TL) civarında olduğunun tahmin edildiğine işaret etti.

Bu rakamın her 100 başkentliden beşinin, yani 250 bin kişinin bir hafta boyunca dilencilere 1 sterline varan tutarlarda yardım ettikleri düşünülerek bulunmuş bir meblağ olduğunu belirten ICM, rakamın daha yüksek olabileceğini ancak daha düşük çıkmasının imkansız olduğunu kaydetti.

Her yıl dilencilere verilen 12 milyon sterlin tutarındaki yardımın 10 milyon sterlinlik bölümünün çoğu sokaklarda yaşayan ve uyuşturucu bağımlısı olan bu kişilerce uyuşturucu maddelere harcandığına da dikkati çeken araştırmacılar, sayıları bin 200 civarında olan evsiz dilencilerin yüzde 49'unun eroin, yüzde 35'inin esrar ve yüzde 18'ininde kokain bağımlısı olduğunu bildirdi.

Yine yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, Londra halkının yüzde 52'si her köşe başında karşılarına çıkan, sokaklarda uyuyan ve devamlı kendilerinden para isteyen bu dilencilerden hiç şikayetçi değil. Bu kesim sokaklarda yaşayan uyuşturucu bağımlılarına 'acıma ve sempati karışımı bir duygu' besliyor.

Ancak halkın yüzde 43'ü ise çalışmayan, devletten başını sokacak bir ev istemek yerine sokaklarda olmayı, dilenmeyi ve kazandığı parayı uyuşturucuya yatırmayı tercih eden bu kişileri "halkın sırtından geçinen asalaklar" olarak görüyor.

Bu tür kişiler için yapılmış bir sığınma yurdunun müdürü olan Victor Adobowale'ye göre ise, kimse bu kişilerin kazandığı paraya özenmeye kalkışmamalı. Zira yapılan iş son derece tehlikeli, zira başkent sokakları başkalarına olduğu kadar birbirlerine de zarar vermeye hazır yüzlerce tehlikeli uyuşturucu bağımlısı ile dolu.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!