Lojmanlarda “Vandal” davası

Güncelleme Tarihi:

Lojmanlarda “Vandal” davası
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2007 15:20

Ankara Çankaya İlçesi, Dikmen Mahallesi, 99/9896 cilt ve sayfa nolu arazi… Biz bu sözcük ve rakam grubunu kısaca "Meclis Lojmanları" diye biliyoruz. Ankara’nın en değerli arazilerinden birisi olan bu taşınmaz, yakında bir devlet kurumu olan TOKİ ile 75 yaşındaki mimar Behruz Çinici arasında “Vandalizm” davasına konu olacak.

Haberin Devamı

288 bin metrekarelik bu gayrımenkul, 17 yıl boyunca milletvekillerine “lojman” olarak hizmet verdi.  Bugün Ankara’nın en değerli arsalarından biri..  Ankara'nın duayen emlakçısı Salim Taşçı bizim için hesapladı ve “Bugünün fiyatlarıyla 270 milyon dolardan aşağı değil” dedi. Arsanın özellikle, yola bakan cephesinin dönümü, bir milyon doların üzerinde… AKP, hükümete geldiğinde ilk işi, Meclis Lojmanları’nın tasfiyesi oldu. Maliye Bakanlığı, burayı ticaret merkezi yapacağını duyurdu. Ama olmadı. Proje tutmadı. Daireler satılmadı.
 
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) geçen yılsonunda burayı “gelir paylaşımı” modeliyle 203 milyon dolara ihale etti.
Mesa-Aktürk-Emlak Pazarlama, “akıllı kent” yapıp satma karşılığında, devlete 305 milyon YTL taahhüt ediyor. Altı taksitte anlaşıldı. Bu parayı sosyal konutların finansmanında kullanacağını açıklayan TOKİ, parasını almaya başladı.

Haberin Devamı

KORUMA KURULU:KÜLTÜR VARLIĞI DEĞİL

Yeni projenin yapılması için TOKİ, lojmanları yıktırmaya başladı. Lojmanların mimarı Behruz Çinici, eserinin “kültür varlığı” olduğunu söyleyerek itiraz etti.
Ancak Ankara Koruma Kurulu “Burası kültür varlığı özelliği taşımıyor” diye karar aldı. Çinici mahkemeye başvurdu. “ihtiyati tedbir” kararı çıktı. Yıkımın durması gerekiyordu.
Ama kararın TOKİ’ye ulaştığı gün, (hafta başı) durmayı gerektirecek bir yıkım kalmamış, işlem bitmişti.
Yıkım alanında dün bilirkişi tesbiti vardı.
Çinici dün yıkım alanına gitti.

RANT PEŞİNDEKİ VANDALLAR SÖZÜ MAHKEMELİK

Yıkım alanında dün bilirkişi tesbiti vardı.
Çinici dün yıkım alanına gitti. TOKİ için “Rant peşindeki Vandallar” dedi.
İşte bu söz TOKİ yöneticilerini çok kızdırdı.
Dün görüştüğüm bir TOKİ yetkilisi “Hakaret davası açıyoruz” diyerek şöyle konuştu:
“Vandal, kültür ve sanat varlıklarını yıkan kişilere verilen ad. Öte yandan kaba acımasız, cahil ve kişilik bozukluğu anlamında da kullanılıyor. ”
Vandalizm suçlamasını ciddiye alan TOKİ’nin bu davadaki en büyük argümanı ise  Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun birkaç gün önce aldığı karar olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!