Lodostan sonra poyraz ‘kar’ı

Güncelleme Tarihi:

Lodostan sonra poyraz ‘kar’ı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 00:31

Eskilerin “Lodostan sonra poyraz, poyrazdan sonra kar” atasözü yine gerçek oldu. Marmara’da lodostan poyraza dönen rüzgâr, dün sabah karı getirdi. Doğu ise hâlâ ‘kar mahkûmu’!

Haberin Devamı

MARMARA Bölgesi dünden itibaren yeni bir yağışlı hava sisteminin etkisi altına girdi. Hızı saatte 60 kilometreye kadar ulaşan fırtına nedeniyle iç hat seferlerinin birçoğu iptal edildi.

Marmara Denizi’nde, akşam saatlerinde başlayan ve gece de etkisini sürdüren poyraz nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı bazı şilepler yollarına devam edemedi. Hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan poyrazdan olumsuz etkilenen 52 şilep ve tanker Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi sahillerinde demirledi. Tayfalar da zaman zaman 4 metreye ulaşan dalgalar yüzünden karaya çıkamadı. Fırtına balıkçıları da olumsuz etkiledi. Ava çıkan tekneler, poyraz dolayısıyla Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına sığındı.

Bursa’da kuvvetli lodos nedeniyle bazı ağaçlar devrildi, kimi binaların çatıları hasar gördü, elektrik telleri koptu. Bursa-İstanbul, Bursa-İzmir ve Bursa-Ankara karayolları kayan TIR’lar nedeniyle ulaşıma kapandı. Gemlik’te toprak kayması nedeniyle 7 köyün yolu kapandı.

Haberin Devamı

Samsun’da önceki geceden bu yana devam eden ve saatteki hızı 30 kilometreyi bulan rüzgâr, hayatı olumsuz etkiledi. Elektrik direkleri, ağaçlar devrildi, bazı binaların çatıları hasar gördü, birçok balıkçı teknesi battı.

Çanakkale’de yağış yüzünden özellikle il merkezinin yüksek kesimlerinden gelen çamurlu sular, Sarıçay ile kanallar vasıtasıyla boğaza ve yat limanı bölgesine aktı. Çamurlu sular, boğazın rengini değiştirdi.

Eskişehir’de, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikanın çatısının, kar kütlesinin ağırlığına dayanamayıp çökmesi sonucu 5 kişi yaralandı.

Karabük’te, 63 yaşındaki inşaat işçisi Cevdet Kaya, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü.

Kayseri’de tek katlı evinin çatısındaki karı temizlemeye çalışan 71 yaşındaki Mustafa Yurttadurmaz, kayıp düşünce beyin kanaması geçirerek öldü.

Yoğun kar uyarısı

METEOROLOJİ yağışların etkisini artırarak bugün de devam edeceğini duyurdu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan “yoğun kar yağışı” uyarısına göre, Türkiye’nin kuzeybatısında başlayan karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülen yağışlar, akşam saatlerine kadar Trakya’da etkili oldu. Öğle saatlerinden sonra Çanakkale’nin doğusu, Balıkesir, Kütahya, Bursa’nın güney ve doğusu, Sakarya’nın güneyi, Bilecik, Bolu ile Eskişehir’in batısında etkili oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!