Liseli mucitler

Güncelleme Tarihi:

Liseli mucitler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

LİSE öğrencilerinin fen bilimleri ve araştırmaya ilgisini artırmak ve teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmada genç bilim adamları yeni projelerini sergilemeye başladılar. Projeler arasında, horlamaya karşı alet, depreme karşı dayanıklı çimento da yer alıyor. Mef Eğitim Kurumları tarafından bu yıl 9'ncusu düzenlenen 'Araştırma Projeleri Yarışması'na 155 lise öğrencisi, 79 projeyle katıldı. Hemen hemen Türkiye'nin her ilinden ve her türden okulun katılımıyla düzenlenen yarışmada liseli mucitler ilginç projeler ürettiler.

Mef Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan, ‘‘Bilimsel çalışmaya lise yıllarında öğrencilerimizi başlatarak, geleceğin bilim adamlarını yönlendirmek istiyoruz’’ dedi.

Yarışmaya 298 projeyle 577 öğrencinin başvurduğunu, ancak 79 projenin sergilenmeye değer görüldüğünü anlatan Arıkan, ABD'de her hafta 4-6 bin patent üretildiğini, Türkiye'de 130 yılda sadece 2 bin patent üretildiğini belirtti.

Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez, ANAP İstanbul Milletvekili Ediz Hun, Milli Eğitim Müsteşar Yardımcısı Necdet Özkaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey'in de katıldığı açılış töreninin ardından proje sergisi açıldı. Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez, ‘‘Hiçbirşeyi gençlerden esirgememeli, onları bilim hayatına teşvik etmeliyiz. Türkiye'nin önünün açılması, her alanda insanının eğitilmesi, yetişmesine bağlıdır’’ dedi. Projeler 4 gün boyunca sergilenecek.

Depreme karşı

Araştırma projelerinde daha çok depreme yönelik buluşlar dikkat

çekti. Liseli öğrenciler, buluşlarıyla daha dayanıklı ve sert beton elde ettiklerini belirtiyorlar.

Horlamaya son

Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerinin 'Sakın Horlama' başlıklı projesi büyük ilgi gördü. Nevzat Durmaz ve Barbaros Özbek'in ürettiği alet, titreşimle horlamaya son veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!