Liselere teknik ve meslek dersi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Liselere teknik ve meslek dersi geliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 13, 2001 13:13

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim sisteminde gerçekleştireceği yeni düzenlemelerle, ortaöğretim, mesleki ve teknik eğitim ağırlıklı olarak yeniden yapılandırılacak. Mesleki ve teknik ortaöğretimi bitiren öğrenciler, alanlarıyla ilgili meslek yüksek okullarına sınavsız olarak devam edebilecek.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde diğer ülkelerle rekabet edebilme avantajı sağlayacak en önemli kaynağının, sahip olduğu genç ve dinamik insan gücü olduğu kaydedildi.
Türk insanının eğitim seviyesi ve niteliğini yükseltmek ve çağdaşlarıyla rekabette üstünlük sağlamak için eğitim sisteminde yeni düzenlemelerin yapılmasının zorunlu hale geldiği vurgulanan açıklamada, 1997 yılında çıkarılan yasa ile zorunlu ilköğretimin 5 yıldan 8 yıla çıkarıldığı, ve ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 85.1'den bu öğretim yılında yüzde 99,4'e yükseldiği bildirildi.
YASAL DÃœZENLEMELER TAMAM
Sekiz yıllık zorunlu ilköğretim uygulamasının baÅŸarılı bir ÅŸekilde sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, sıranın ortaöğretimin mesleki ve teknik eÄŸitim ağırlıklı olarak yeniden yapılandırılması ve yükseköğretime geçiÅŸin düzenlenmesine geldiÄŸi kaydedildi. Bu amaçla 2547 sayılı Yüksek Öğrenim Yasası, 3308 Sayılı Çıraklık ve Mesleki EÄŸitim Yasası, 4306 Sayılı 8 Yıllık EÄŸitim Yasası ve 3797 sayılı Milli EÄŸitim Bakanlığı teÅŸkilat yasasında deÄŸiÅŸiklik yapılmasını öngören çerçeve yasanın 10 Temmuz'da yürürlüğe girdiÄŸi kaydedildi. Böylece kalkınma planları ve hükümet programlarında yer alan ilke, hedef ve politikalar ile 15 ve 16. milli eÄŸitim ÅŸuralarında alınan kararlar doÄŸrultusunda, ilköğretim, ortaöğretim, ortaöğretimden yükseköğretime geçiÅŸlere iliÅŸkin çerçeve niteliÄŸindeki yasal düzenlemelerin tamamlandığı bildirildi. Açıklamaya göre yasa ile getirilen yeni düzenlemeler şöyle:Â
GENEL LÄ°SEYE MESLEK DÄ°PLOMASI
Ortaöğretim, mesleki ve teknik eğitim ağırlıklı olarak yeniden yapılandırılacak. Bu yeni yapılanmada, ortaöğretimde öğrencileri hayata ve yüksek öğretime hazırlayan programlar uygulanacak. Bu programlar arasında yatay ve dikey geçişlere imkan veren esnek bir yapı oluşturulacak. Örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim programlarının bir arada uygulanacağı, sertifika, belge ve diploma veren mesleki ve teknik eğitim merkezleri kurulacak. Bakanlıkça hazırlanacak telafi eğitim programlarına katılan ve başarılı olan kalfa, usta ve genel lise mezunlarına meslek lisesi diploması verilecek.
YÜKSEKÖĞRETİME SINAVSIZ GEÇİŞ
Mesleki ve teknik lisesi mezunu öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri bölümün devamı niteliğindeki meslek yüksekokullarına sınavsız girebilecekler. Meslek yüksekokulunu bitiren bu öğrenciler, yüzde 10'dan az olmamak üzere ayrılan kontenjanlara göre, lisans programlarına (4 yıllık fakülte) dikey geçiş yapabilecekler.
Genel lise mezunu olup meslek lisesi telafi eğitimi görerek mesleklisesi diploması alanlar, meslek lisesi mezunları gibi alanlarındaki yüksek öğretim programlarına sınavsız geçiş yapabilecekler.
TÜBİTAK'ın belirlediği uluslararası bilimsel yarışmalarda ödül kazan öğrenciler, ödül kazandıkları alanlarda, ÖSYM ve TÜBİTAK tarafından belirlenecek bölümlere sınavsız girebilecekler.
VAKIFLAR YÜKSEKOKUL AÇABİLECEK
Vakıflar, kazanç amacına yönelik olmamak koşuluyla, bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı olmaksızın, ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda yüksek nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla meslek yüksek okulu kurabilecekler.
Meslek lisesi mezunları, bir yıl çalışma zorunluluğu olmadan ustalık sınavlarına girebilecekler.
Ayrıca hükümet, işçi, işveren ve diğer sosyal tarafların temsil edildiği Mesleki Eğitim Kurulları oluşturulacak.
19 yaşından gün almış olanlar da yaşlarına ve eğitim seviyelerine göre çıkarlık eğitimine alınabilecek. Daha önce 3-4 yıl olan çıraklık eğitimi süresi, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak 2-4 yıl olarak belirlenecek.
EĞİTİME KATKI PAYI
Sekiz yıllık zorunlu ilköğretime katkı payını öngören 4306 sayılı yasanın yürürlük tarihi de 31 Aralık 2010Âtarihine kadar uzatıldı. Bu yasa ile tahsil edilecek katkı payları ortaöğretim giderlerinde de kullanılacak.
Açıklamada, bu düzenlemelere ilişkin olarak 10 yönetmelik hazırlanması gerektiği ve çalışmalara başlandığı belirtilerek, ''Sonuçolarak yeni düzenlemeyle eğitim sisteminin bütününün yeniden yapılanması sağlanmış olacaktır. Ortaöğretim dikey ve yatay geçişlere imkan veren, istihdam yaratan, mal ve hizmet üretiminde kaliteyi amaçlayan, akademik eğitim düzeyini yükseltmeyi ve ulusal rekabet gücümüzü artırmayı hedefleyen esnek bir yapıya kavuşacaktır'' denildi.

Haberin Devamı

 

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!