Lisedeyken Türk milliyetçisiydi

Güncelleme Tarihi:

Lisedeyken Türk milliyetçisiydi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'nde 1953'te doğan Kesire'nin Kürt değil, bir Türk ailesinin dört çocuğundan en büyüğü olduğunu söyleyen arkadaşı, ‘‘O zamanlar milliyetçiliği savunuyordu. Çok güzel sesi vardı. Güzel türkü söylerdi. Saçlarını hiç uzatmazdı. Hep kısa kestirirdi’’ diyor?

Kesire'nin, geceleri korktuğu için arkadaşlarına sarılıp uyuduğunu da anlatan arkadaşı, onun öğretmen okulundan mezun olmasına rağmen, ‘‘Ben öğretmenlik yapmayacağım. Yükselmek istiyorum’’ deyip, Ankara Basın Yayın Yüksekokulu'na girdiğini ve ünlü bir gazeteci olmak istediğini de söylüyor.

HÜRRİYET, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın hakkında ölüm emri çıkarttığı eski karısı Kesire Öcalan'ın (Yıldırım), Elazığ Kız Öğretmen Okulu'nda okurken Türk milliyetçisi olduğunu ortaya çıkardı.

Teröristbaşı Apo İmralı'daki ifadesinde, ‘‘İsveç eski Başbakanı Olof Palme'yi PKK Rejin Örgütü'nün öldürdüğü yolunda bilgiler aldım. Bu örgütü eski eşim Kesire Yıldırım ile (Kesire'nin kardeşi) Hüseyin Yıldırım kurdu. Avrupa'da faaliyet gösteriyor’’ demişti.

KÜRT DEĞİLDİR

Kesire Yıldırım ile üç yıl Elazığ Kız Öğretmen Okulu'nda yatılı okuyan en yakın arkadaşı, o günleri ayrıntılı olarak Hürriyet muhabirine anlattı ve Kesire'nin öğrencilik günlerinde çekilmiş fotoğrafını verdi. İşte en yakın arkadaşının ağzından Kesire Yıldırım:

Kesire, Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'nde doğdu. Kendisi Kürt değil, bir Türk ailesinin dört çocuğundan en büyüğüdür. Kesire'nin babası ilkokul mezunuydu ve mahkemede mübaşirlik yapıyordu. Kesire 1967-1970 yılları arasında Elazığ Yatılı Kız Öğretmen Okulu'nda okurken sağ görüşlü arkadaşlarla birlikte dolaşıyordu. Kesire o dönemde milliyetçiliği savunuyordu. Çok güzel sesi vardı. Güzel türkü söylerdi. Saçlarını hiç uzatmazdı. Hep kısa kestirirdi.

GECELERİ KORKARDI

1953 doğumlu olan Kesire, yatılı okulda geceleri korkardı. Bu yüzden arkadaşlarına sarılıp uyurdu. Hamama da yalnız girmeye korkardı. Kesire, öğretmen okulundan mezun olmasına rağmen, ‘‘Ben öğretmenlik yapmayacağım. Yükselmek istiyorum’’ deyip, Ankara Basın Yayın Yüksekokulu'na girdi. Kesire, macerayı seviyor ve ünlü bir gazeteci olmak istiyordu.

Kesire, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin arkasındaki Basın Yayın Yüksekokulu'nda okurken, o dönem Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okuyan Abdullah Öcalan'la tanıştı. Fikirleri milliyetçilikten, solculuğa yöneldi. 1971 yılında Kızılay'da karşılaştığı arkadaşına, ‘‘Abdullah'la sözlüyüm. Evleneceğiz’’ dedi. Sonra Öcalan'la evlendi. 1978 yılına kadar Bahçelievler'de oturdular.

Apo Suriye'ye kaçtıktan bir süre sonra Kesire'yi de yanına aldı. Fakat Kesire, Apo'nun gaddarlığına, katliamlarına ve sol fikirlerden uzaklaşıp Kürt ırkçılığına yönelmesine tahammül edemediği için, Kıbrıs Üzerinden Avrupa'ya kaçtı. Kesire, hakkında ölüm kararı çıkartan Apo'dan korunmak için kardeşi Hüseyin Yıldırım'la birlikte kimlik değiştirdi ve çok çile çekti.

Kesire Yıldırım, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin arkasındaki Basın Yayın Yüksekokulu'nda okurken, o dönem Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okuyan Abdullah Öcalan'la tanıştı. Fikirleri milliyetçilikten, solculuğa yöneldi. Sonra Öcalan'la evlendi. 1978 yılına kadar Bahçelievler'de oturdular. Apo Suriye'ye kaçtıktan bir süre sonra Kesire'yi de yanına aldı. Arkadaşının anlattığına göre Kesire, Apo'nun gaddarlığına, katliamlarına ve sol fikirlerden uzaklaşıp Kürt ırkçılığına yönelmesine tahammül edemediği için, Kıbrıs Üzerinden Avrupa'ya kaçtı. Kesire, hakkında ölüm kararı çıkartan Apo'dan korunmak için kardeşi Hüseyin Yıldırım'la birlikte kimlik değiştirdi.

KARDEŞİ DE KİMLİK DEĞİŞTİRDİ

Kesire Yıldırım'ın Elazığ Kız Öğretmen Okulu'ndaki Sosyoloji öğretmeni Mehmet Kopan, yıllar sonra Deniz Gezmiş taraftarı olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kesire'yle aynı sınıfta okuyan Tuncelili Fadime Erdoğan yıllar sonra yasadışı örgüt üyesi olmak iddiasıyla tutuklandı. Diğer arkadaşları Hamide Çubukçu ve Fatma Ulusoy ise soruşturma geçirdi. Kesire Yıldırım'ın kız kardeşlerinden birisi halen Ankara'da yaşıyor. Yıllarca PKK'dan ölüm tehdidi alan ve ölüm korkusuyla kimlik değiştirip mazbut bir yaşam süren bu kişi, adının açıklanmasını istemiyor. ‘‘Kesire, Olof Palme'nin katili olamaz. Palme'yi ancak Apo öldürtebilir. Apo bizim ailemizin hayatını berbat etti’’ diyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!