Linçten DTP’liler kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Linçten DTP’liler kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2009 00:00

DTP’nin kapatılmasını protesto edenler Hakkâri’de 2 sivil polisi linç etmeye kalkıştı. Bir grup DTP’li araya girerek, polisleri linçten kurtardı. Karadağ’da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, gerginliklerin kimseye fayda sağlamayacağını belirterek, “Herhalde halkımız bütün geçen şu süre içerisinde Türk devletinin iyi niyetle hareket ettiğini ama bunun terör örgütü tarafından nasıl sabote edilmek istendiğini görmüştür” diye açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Hakkari'de 2 polise linç girişimi  /  Foto Galeri

Hakkari'de yaşanan olaylar / Foto Galeri

Van'da da olaylar çıktı / Foto Galeri

Yüksekova savaş alanına döndü / Foto Galeri

HAKKARİ YİNE KARIŞTI / WEB TV         

DTP'NİN KAPATILMASINI KUTLADILAR / WEB TV   

2 POLİSİ LİNÇ EDECEKLERDİ / WEB TV  

ANAYASA Mahkemesi’nin DTP hakkında kapatma kararı almasının ardından, Hakkâri’nin Yüksekova, Şemdinli ilçeleri, Şırnak’ın Cizre ve Beytüşşebap ilçeleri ile Batman’da dün nöbetçi fırın ve eczane dışında kepenkler açılmadı, olaylar çıktı. Hakkâri’de, aralarında çok sayıda öğrencinin de bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, PKK ve Öcalan lehine sloganlar atıp DTP binası önüne kadar yürdü. Daha sonra buradan ayrılan bir grup, Hastane Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. DTP’li görevliler burada önlem alarak olayların çıkmasına engel olmaya çalıştı.

Kalabalık bir süre caddede yürüdükten sonra, bu kez Çevre Yolu’na yöneldi. Yolda gördükleri bir panzeri yuhalayan kalabalık, orada bulunan 2 sivil polise saldırmaya başladı. Bir grup DTP’li araya girerek, güvenlik şubede görevli polisleri linçten kurtarıp uzaklaştırdı. Daha sonra da bölgeye zırhlı araçlar ve çok sayıda çevik kuvvet ekibi geldi. Polisler gösterici grubu, basınçlı su ve göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştı. Yüksekova’da da yaklaşık 100 kişi DTP’nin kapatılmasını protesto etti. Caddeye barikat kuran grup polise taş attı. Polis de göz yaşartıcı bomba kullanarak grubu dağıttı. Batman’da, çoğunluğu çocuk bir grup cadde ve sokaklarda ateşler yakarak PKK ve Öcalan lehine sloganlar attı.

Cizre’de, İdil karayolunda toplanan çoğunluğunu çocukların oluşturduğu bir grup, barikat kurup yolu kapattı. Polis, göstericilere gözyaşartıcı bombayla müdahale etti.

Mahkeme ne yapsın

Karadağ’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yurttaşlara seslendi ve çatışmaların kimseye bir faydası olmadığını vurgulayarak, “Bütün problemler demokratik yollarla, siyasi yollarla aşılabilir” dedi. Gül, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Karadağ’da temaslarını izleyen gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, DTP’nin kapatılmasıyla ilgili olarak, “Kanunlar, kurallar belli. Mahkemenin kararının uygulanmasını beklemek, görmek lazım. Gönül arzu eder ki parti yöneticileri partilerini korumak için gerekli özeni göstersin. Anayasa mahkemesi kararına saygı göstermek gerekir. Anayasa ve kanunlar ortada, Anayasa Mahkemesi ne yapsın” dedi. Gül, şunları söyledi:

Saygılı olalım

“Gerginliğin, çatışmaların kimseye bir faydası yok. Bütün problemler demokratik yollarla, siyasi yollarla aşılabilir. Türkiye’de teröre asla yer yoktur. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki halkımıza seslenmek istiyorum. Türkiye, bütün vatandaşlarına hep sahip çıkmıştır. Bütün vatandaşlarının sorununu çözmek için samimi bir gayret içindedir. Terör örgütü asla vatandaşlarımızı temsil edemez ve terör örgütünün yüzünü herkes daha açık bir biçimde görmüştür. Terörü ve terör örgütünü izole etmenin yollarından biri de demokrasidir. Demokrasi, halkı terör örgütünden uzaklaştırır. Herhalde halkımız bütün geçen şu süre içerisinde Türk devletinin iyi niyetle hareket ettiğini ama bunun terör örgütü tarafından nasıl sabote edilmek istendiğini görmüştür. Gün, dayanışma, birbirimize daha çok saygı gösterme ve kenetlenme günüdür.”

Türkiye ayaktaydı

Güneydoğu’da DTP’nin kapatılmasına protestolar sürerken, Zonguldak, Kayseri, Kırıkkale, Muş, Adana, Antalya ve İstanbul’da, Tokat Reşadiye’de 7 askerin şehit edildiği saldırı kınandı, molotofkokteylli saldırı kurbanı Serap Eser anıldı. Türk bayraklarıyla sokağa dökülen protestocular, “Türk-Kürt kardeştir, bunu bozan kalleştir’ sloganları attı.

Molotoflar arasında

 Van’da yaklaşık 100 kişiden oluşan bir grup Kazım Karabekir Caddesi üzerinde polisi taşlamaya başlayınca olaylar çıktı. Van Emniyet Müdür Yardımcı Önder Okşar, göstericiler tarafından atılan taşla başından yaralandı. Önder Okşar’a polis memurları yardımcı olarak müdahalede bulundu. Bir polis memuru da yine atılan taşlarla elinden yaralandı. Hakkâri Yüksekova’da göstericiler Cengiz Topel Caddesi’ni barikatla trafiğe kapattı. Bir zırhlı araç yüzlerce göstericinin arasında kaldı. Göstericilerin taş yağmuruna tuttuğu araç, molotofkokteyli saldırısıyla alev topuna döndü ama kurtulmayı başardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!